Over Noorwegen

De Kongeriket Norge (Koninkrijk Noorwegen), de officiële naam, bestaat uit het westen en noorden van het Scandinavische schiereiland, evenals Jan Mayen en de Arctische archipel Svalbard. De naam van het land Noorwegen betekent waarschijnlijk “weg naar het noorden” en is te wijten aan de Vikingtijd.

Noorwegen heeft ongeveer 4,7 miljoen inwoners en een totale oppervlakte van 385.199 km ². De bevolkingsdichtheid is 14 inwoners per km ². Ter vergelijking, ongeveer 230 mensen op een vierkante kilometer in Duitsland.

Noorwegen is geen lidstaat van de Europese Unie behoort echter samen met IJsland, Liechtenstein en Zwitserland naar de Europese Vrijhandelsassociatie en voldoet aan bijna alle EU-beleid. De lokale munteenheid is de Noorse kroon.

De hoofdstad Oslo is 550.000 inwoners, de grootste stad in Noorwegen. De tweede grootste stad met ongeveer 250.000 inwoners, Bergen is. Naast de bekende wintersportgebieden Lillehammer en Hamar zijn alle grote Noorse steden aan de kust. Het land krijgt zijn elektriciteit uit waterkracht, 99 procent als gevolg van het grote water gebieden. De kennis in verband met deze technologie, maar vooral de ontdekking van de natuurlijke hulpbronnen, olie en gas, Noorwegen hebben in termen van inkomen per hoofd van de bevolking tot een van de rijkste landen in de wereld.

De Noorse Nationale Dag is 17 Van mei, de dag van de grondwet. De Noren hadden 17 Mei 1814 krijgt een eigen grondwet, waarin ze in staat waren om te zegevieren ondanks Zweedse overheersing.

Geografisch

Bergketens, plateaus en diepe fjorden karakteriseren de geografie van het land. Slechts ongeveer drie procent van het land is bebouwbaar. Meer dan 80 procent, echter, worden gekenmerkt door een aantal bosbouw economisch haalbaar bossen, bergen en plateaus.

Noorwegen is een van de weinige landen in de wereld waar er zogenaamde fjorden – diep in het land bereiken van estuaria. De Sognefjord is ongeveer 204 kilometer, de langste fjord van Europa, met tot 1308 meter diep en de diepste fjord ter wereld. De lengte van de Noorse kust-lijn, waaronder de fjorden, baaien en eilanden, is ongeveer 57.000 kilometer.

Het klimaat

Het klimaat varieert sterk in de verschillende regio’s voor een deel omdat hoge bergketens verdelen het vasteland. Neerslag in Noorwegen komen meestal uit de zee. Bovendien, hoge bergketens verdelen het vasteland. Beschut door de hellingen dus de ostnorwegische landinwaarts naar een meer continentaal klimaat, wat ongebruikelijk is zo dicht bij de kust.

Aan de westkust 8 graden Celsius worden gemeten in gemiddeld. Dit maakt de warmste regio Noorwegen. De koudste gemiddelde jaarlijkse temperatuur onder het vriespunt met gemeten waarden in het bergachtige gebieden. De koudste maanden van het jaar zijn januari en februari, de warmste periode in het binnenland is midden juli. De kust-en berggebieden bereiken hun jaarlijkse maximale temperaturen in het algemeen iets later.

World Heritage Sites

Acht culturele en natuurlijke plaatsen van historisch belang van Noorwegen zijn op de World Heritage List van de UNESCO: de middeleeuwse Bryggen in Bergen, de Urnes staafkerk uit de 12e Eeuw, het stenen tijdperk rotstekeningen in Alta, het mijnstadje Røros 17 Eeuw, de Vega archipel in het noorden van Noorwegen, toegepast op de meridiaan landmeetkundige Geodetische boog van Struve en de Geirangerfjord en Nærøyfjord een tak van de Sognefjord.

Nationale Parken

In totaal zijn er 36 Noorse nationale parken. 29 van die gevestigd zijn in het Scandinavische land van herkomst, en zeven op Spitsbergen. De Hardangervidda in het zuiden van Noorwegen is 3422 km ² oppervlakte is niet alleen de grootste in Noorwegen, maar ook de grootste berg plateau in de wereld. De bergen Galdhøpiggen (2469 meter) en Glittertind (2464 meter), de hoogste bergen van Noorwegen. Ze behoren tot het Nationaal Park Jotunheimen.
(Tekst Innovation Norway, www.innovationnorway.no)