Over Noorwegen

De Kongeriket Norge (Koninkrijk Noorwegen), de officiële naam, is een land in Noord-Europa. Noorwegen ligt op het westelijk deel van het Scandinavisch Schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Ook de noordelijke eilandengroep Spitsbergen is deel van het Noorse koninkrijk. De Antarctische gebieden Bouvet, Peter I-eiland en Koningin Maudland vallen onder Noors bestuur, maar horen niet tot het koninkrijk.

De naam van het land Noorwegen betekent waarschijnlijk ‘weg naar het noorden’ en is terug te voeren op de Vikingtijd.

Noorwegen heeft ongeveer 4,7 miljoen inwoners en een totale oppervlakte van 385.199 km². De bevolkingsdichtheid is 14 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking, er leven ongeveer 230 mensen op een vierkante kilometer in Duitsland.

Noorwegen is geen lidstaat van de Europese Unie, behoort echter samen met IJsland, Liechtenstein en Zwitserland bij de Europese Vrijhandelsassociatie en voldoet aan bijna al het EU-beleid. De lokale munteenheid is de Noorse kroon.

De hoofdstad Oslo heeft 550.000 inwoners, het is de grootste stad in Noorwegen. De tweede grootste stad met ongeveer 250.000 inwoners is Bergen. Naast de bekende wintersportgebieden Lillehammer en Hamar liggen alle grote Noorse steden aan de kust. Het land krijgt zijn elektriciteit voor het overgrote deel uit waterkracht, dit als gevolg van de talloze rivieren die vanuit de bergen naar zee stromen. De kennis in verband met deze technologie, maar vooral de ontdekking van de natuurlijke hulpbronnen, olie en gas, hebben Noorwegen in termen van inkomen per hoofd van de bevolking tot een van de rijkste landen in de wereld gemaakt.

De Noorse Nationale Dag is 17 mei, de dag van de grondwet. De Noren kregen op 17 mei 1814 een eigen grondwet, dit ondanks de Zweedse overheersing in die tijd.

Geografisch

Bergketens, plateaus en diepe fjorden karakteriseren de geografie van het land. Slechts ongeveer drie procent van het land is bebouwbaar. Meer dan 80 procent wordt echter gekenmerkt door voor bosbouw economisch geschikte bossen, bergen en plateaus.

Noorwegen is een van de weinige landen in de wereld waar er zogenaamde fjorden te vinden zijn, een fjord is een bepaald type inham in een bergachtige kust, gekenmerkt door steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten.  De Sognefjord is met ongeveer 204 kilometer niet alleen de langste fjord van Europa, maar met een diepte tot 1308 meter ook de diepste fjord ter wereld. De totale lengte van de Noorse kustlijn, waaronder fjorden, baaien en eilanden vallen, bedraagt ongeveer 57.000 kilometer.

Het klimaat

Het klimaat varieert sterk in de verschillende regio’s, voor een deel omdat hoge bergketens het landschap bepalen. Neerslag in Noorwegen komt meestal uit de zee. Beschut door de hellingen vind je landinwaarts al een meer continentaal klimaat, wat ongebruikelijk is zo dicht bij de kust.

Aan de westkust wordt gemiddeld een temperatuur van 8 graden Celsius gemeten. Dit maakt dit tot de warmste regio van Noorwegen. De koudste, gemiddelde, jaarlijkse temperatuur ligt onder het vriespunt en is gemeten in bergachtige gebieden. De koudste maanden van het jaar zijn januari en februari, de warmste periode in het binnenland ligt halverwege juli. De kust- en berggebieden bereiken hun jaarlijkse maximale temperaturen in het algemeen iets later.

World Heritage Sites

Acht culturele en natuurlijke plaatsen van historisch belang van Noorwegen zijn op de World Heritage List van de UNESCO geplaatst: de middeleeuwse Bryggen in Bergen, de Urnes staafkerk uit de 12e eeuw, de  rotstekeningen uit het stenen tijdperk in Alta, het mijnstadje Røros uit de 17de eeuw, de Vega archipel in het noorden van Noorwegen, de landmeetkundige Geodetische boog van Struve plus de Geirangerfjord en Nærøyfjord, die deel uitmaken van het West-Noorse fjordenlandschap.

Nationale Parken

In totaal zijn er 36 Noorse nationale parken. 29 daarvan zijn gevestigd op het Scandinavische vasteland en zeven op Spitsbergen. De Hardangervidda in het zuiden van Noorwegen is met een oppervlakte van 3422 vierkante kilometer niet alleen de grootste in Noorwegen, maar ook het grootste bergplateau in de wereld. De bergen Galdhøpiggen (2469 meter) en Glittertind (2464 meter), zijn de hoogste bergen van Noorwegen. Ze behoren tot het Nationaal Park Jotunheimen.
(Tekst Innovation Norway, www.innovationnorway.no)