Vissen in Noorwegen

De visserij is niet alleen een integraal onderdeel van de Noorse manier van leven. De jacht op de vis wordt zelfs tot het culturele erfgoed van het land gerekend. Van vitaal belang als beroep dat de bevolking voorziet van voedsel, is het vissen ook een van de meest populaire vrijetijdsbestedingen geworden. Dat is al lang niet meer beperkt gebleven tot het mannelijk geslacht. Meer en meer Noorse vrouwen gebruiken de sport in de natuur om de stress van het dagelijkse leven achter zich te laten.

Naast het persoonlijke genoegen is de visserij een belangrijke industrie van het land. De immense rijkdom aan vis in Noorwegen, heeft het land tot een van de belangrijkste vis-exporterende landen in de wereld gemaakt.

Met een kustlijn van 57.000 kilometer, inclusief fjorden, eilanden en ontelbare meren en rivieren landinwaarts, behoort Noorwegen tot de waterrijkste landen van de wereld. De dichtstbijzijnde visplek is nooit ver weg. Daarnaast zijn de voorwaarden voor elke vismethode van kustvissen tot diepzeevissen en van zalmvissen tot aan vliegvissen aanwezig. Deze combinatie van diverse vismogelijkheden, een grote visrijkdom en een ongerepte natuur, die naar de Noors allemansrecht vrij toegankelijk is, maken het land tot een droombestemming voor vissers.
Vissen in de zee is gratis, visvergunningen voor de binnenwateren zijn meestal niet erg duur. Een landelijke vergunning is alleen vereist voor het vissen op zalm, zeeforel en Artic char. Verder is de regelgeving beperkt, verdere informatie vindt u hier.

Zeevissen

Populaire gebieden voor het zoutwatervissen zijn vooral de kustlijn in het zuiden van Noorwegen, de eilanden voor de kust van Fjord-Noorwegen, voor de kust van Trøndelags en het dun bevolkte noorden boven de poolcirkel. Daar bijten kabeljauw, makreel, koolvis, pollak, leng en/of heilbot zeer goed. Met een hengel of met een handlijn is het vissen op zoutwatervissen langs de kust gratis. Alleen voor permanent geïnstalleerde visapparaten geldt een vergoeding.

Op tal van plaatsen langs de Noorse kust kun je met boten naar zee uitvaren en zoeken naar kabeljauw, pollak en diverse soorten platvis. De kans om een grote vis aan land te brengen is bij het diepzeevissen veel groter dan bij het vissen vlak onder de kust. Bijzonder populair is het diepzeevissen in West-Noorwegen en aan de kust van Noord-Noorwegen. Vaak kun je voor deze vorm van vissen aan boord een visuitrusting huren.

Zoetwatervissen

Om in binnenwateren te mogen vissen is in veel gebieden een visvergunning nodig. Deze is meestal geldig voor een beperkt gebied en voor een beperkte periode. De prijs varieert afhankelijk van de diensten en de reputatie van het gebied van plaats tot plaats. Eenvoudig en niet-bureaucratisch zijn deze visvergunningen vaak te verkrijgen in de regio zelf, waaronder bij tankstations en campings.

Wie tenslotte een visvergunning in de hand heeft zal beloond worden met meren vol met snoek, baars en forel. De rivieren bieden ideale omstandigheden voor het vissen op forel, vlagzalm, zeeforel en zalm.