Vissen in Noorwegen

De visserij is niet alleen een integraal onderdeel van de Noorse manier van leven. De jacht op de vis wordt zelfs tot het culturele erfgoed van het land gerekend. Van vitaal belang als beroep dat de bevolking voorziet van voedsel, is het vissen een van de meest populaire vrijetijdsbestedingen geworden. Dat is al lang niet meer beperkt gebleven tot het mannelijk geslacht. Meer en meer Noorse dames gebruiken de sport in de natuur om uit te schakelen van de stress van het dagelijks leven.

Naast de persoonlijke genoegen is de visserij een belangrijke industrie van het land. De immense rijkdom aan vis in Noorwegen, heeft het land tot een van de grootste vislanden in de wereld gemaakt.

Met een kustlijn van 57.000 kilometer, inclusief fjorden, eilanden en ontelbare meren en rivieren landinwaarts behoort Noorwegen tot de waterrijkste landen van de wereld. De dichtstbijzijnde vis plek is nooit ver weg. Daarnaast zijn de voorwaarden voor elke vismethode van kustvissen tot diepzeevissen en zalmvissen tot aan vliegvissen aanwezig. Deze combinatie van diverse vis mogelijkheden, visrijkdom en ongerepte natuur, die naar de Noorse ieders recht vrij toegankelijk is, en maken het land tot een droombestemming voor vissers.
Vissen in de zee is gratis, visvergunningen voor de binnenwateren zijn meestal niet erg duur. Een landelijke vergunning is alleen vereist voor het vissen op zalm, zeeforel en Artic char. Verder is de regelgeving beperkt, verdere informatie vindt u hier.

Zeevissen

Populaire gebieden voor het zoutwater vissen zijn vooral de kustlijn in het zuid-Noorwegen, de eilanden voor de kust Fjord Noorwegen, voor de kust van Trøndelags en het dun bevolkte Noorden boven de poolcirkel. Daar bijten, kabeljauw, makreel, koolvis, pollak, leng en meerval zeer goed. Met een hengel of met handhengellijnen, is het vissen op zoutwatervissen langs de kust gratis. Alleen voor permanent geïnstalleerd visapparaten geldt een vergoeding.

Uit tal van plaatsen langs de Noorse kust kan men met boten naar zee uitvaren en zoeken naar kabeljauw, leng en schartong. De kans om een grote vis aan land te brengen is bij het zeevissen veel groete groter dan vlak voor de kust. Bijzonder populair is het diepzeevissen in West-Noorwegen en aan de kust van Noord-Noorwegen. Vaak kun je voor deze vorm van vissen aan boord vis uitrusting huren.

Zoetwatervissen

Om in binnenwateren te mogen vissen is in veel gebieden een visvergunning nodig. Hij is meestal voor een beperkt gebied en voor een beperkte periode. De prijs varieert afhankelijk van de diensten en de reputatie van het gebied van plaats tot plaats. Eenvoudig en niet-bureaucratische zijn die visvergunningen te krijgen in de regio, waaronder bij tankstations en campings.

Wie tenslotte een visvergunning in de hand heeft zal beloond worden met meren vol met snoek, baars, forel en zalmforel. De rivieren bieden ideale omstandigheden voor forel, vlagzalm en zalm vissen.