zeebaars

Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra

In het Latijns: Dicentrarchus labrax
In het Noors: Havabbor

Komen voor: Het feit dat de zeebaars ook wordt aangetroffen in de Noorse fjorden en kustwateren, is nog niet overal bekend. Vooral in de Oslofjord maar ook aan de zuidkust leven lokale scholen vis die zich in de afgelopen jaren goed hebben ontwikkeld. Het resultaat: In veel gebieden is inmiddels doelgericht vissen op deze strijdlustige en smakelijke vis mogelijk dat vooral door de lokale experts beoefend werd.

In de zomermaanden houdt zeebaars zich graag op in ondiep water tot 10 meter diepte of in de buurt van het wateroppervlak. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit kleine vissen, maar ook uit schaal-of weekdieren. Vanaf ongeveer oktober, trekken ze zich in diepere wateren terug. Kleinere exemplaren komen vaak in scholen op. Met toenemende leeftijd worden de vissen individueler of jagen in kleine groepen.

Grootte: Net als veel andere baars soorten heeft de zeebaars een relatief lange tijd nodig om zijn gemiddelde lengte te bereiken die bij ongeveer 50 cm. ligt Vissen van die grootte zijn al zes tot acht jaar oud. De maximale lengte van zeebaars is iets meer dan een meter, het maximale gewicht ligt op ongeveer 10 kilo.
De Noorse zeebaars woog bij een lengte van 99 cm. een trotse 6,09 kilo en werd in 2005 in de buurt van Flekkefjord (Zuid Noorwegen) gevangen.

Vismethoden: Op zeebaars wordt voornamelijk gevist met spinnen of vliegen staaf, zowel vanaf de oever of vanuit een boot. Aangezien de vis wordt beschouwd als zeer verlegen, worden vooral vissersboten en elke andere vorm van lawaai vermeden.
De bas vissen met natuurlijk aas, vooral zeer populair langs de kusten van Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië. In Noorwegen wordt deze nauwelijks uitgevoerd.

Aas: Bij spinning worden slanke wobblers en blinkers alsook oppervlakteaas ingezet. Zeer geschikt zijn ook zandspiering imitaties van rubber. Bij het vliegvissen tellen haring en zandspiering imitaties tot het beste aas. Gedurende de dag wordt licht- of reflecterend aas gebruikt, tijdens de schemering heeft  rood, paars, bruin of zwart kunstaas de voorkeur.

De beste vistijd: Juni tot september, vooral in de schemering en bewolkte hemel. Af en toe kan men de vissen ook bij zonnige dagen aan het wateroppervlak bekijken.

Paaitijd: Lente