Zeebaars

Foto: Tommy Egra
Foto: Tommy Egra

Latijnse naam: Dicentrarchus labrax
In het Noors: Havabbor

Leefgebied: Het feit dat de zeebaars ook wordt aangetroffen in de Noorse fjorden en kustwateren, is nog niet overal bekend. Vooral in de Oslofjord maar ook aan de zuidkust leven lokaal scholen vis die zich in de afgelopen jaren goed hebben ontwikkeld. Het resultaat: In veel gebieden is inmiddels een doelgericht vissen op deze strijdlustige en smakelijke vis mogelijk dat vooral door de lokale experts beoefend werd.

In de zomermaanden houdt zeebaars zich graag op in ondiep water tot tien meter diepte of in de buurt van het wateroppervlak. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit kleine vissen, maar ook uit schaal- of weekdieren. Vanaf ongeveer oktober, trekken ze zich in diepere wateren terug. Kleinere exemplaren komen vaak in scholen voor. Met een toenemende leeftijd worden de vissen individueler of jagen in kleine groepen.

Grootte: Net als veel andere baarssoorten heeft de zeebaars een relatief lange tijd nodig om zijn gemiddelde lengte te bereiken die bij ongeveer 50 centimeter ligt. Vissen van die grootte zijn al zes tot acht jaar oud. De maximale lengte van zeebaars is iets meer dan een meter, het maximale gewicht ligt op ongeveer tien kilogram.
De Noorse record-zeebaars woog bij een lengte van 99 centimeter een trotse 6,09 kilo en werd in 2005 in de buurt van Flekkefjord (Zuid-Noorwegen) gevangen.

Vismethoden: Op zeebaars wordt voornamelijk gevist met kunstaas of de vliegenhengel, zowel vanaf de kust als vanuit een boot. Aangezien de vis wordt beschouwd als zeer schuw, worden het gebruik van buitenboordmotoren en elke andere vorm van lawaai vermeden. Het zeebaarsvissen met natuurlijk aas, vooral zeer populair langs de kusten van Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië, wordt in Noorwegen  nauwelijks beoefend.

Aas: Bij het kunstaasvissen worden slanke pluggen en lepels alsook oppervlaktekunstaas ingezet. Zeer geschikt zijn ook zandspiering-imitaties van zachtplastic. Bij het vliegvissen behoren haring- en zandspiering-imitaties tot de beste kunstvliegen. Gedurende de dag wordt licht- of reflecterend aas gebruikt, tijdens de schemering heeft rood, paars, bruin of zwart kunstaas de voorkeur.

De beste vistijd: Juni tot september, vooral in de schemering en bij een bewolkte hemel. Af en toe kun je de vissen ook bij zonnige dagen aan het wateroppervlak zien jagen.

Paaitijd: Lente.