Wijting

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijns: Melangius melangius
In het Noors: Hvitting

Komen voor: wijting komt langs de hele Noorse kust voor maar ze vermijden gebieden dicht aan de kust en zijn daardoor voorbehouden aan boot- en kottervissers. De vissen leven in grote scholen die zowel in het middenwater alsook in de directe omgeving van de bodem leven. Soms tref je wijting  in ondiep water tot 10 of 20 meter aan, meestal zijn ze liever in dieper water variërend 30 tot 100 meter diep.

Grootte: wijting blijft klein, zelfs meer dan 40 cm lange exemplaren zijn relatief zeldzaam.  De maximale lengte is ongeveer 70 cm het maximale gewicht is ongeveer 3 kilo. Precies deze omvang heeft ook de Noorse record-wijting uit 1997, namelijk 70 cm. met een gewicht van 3,11 kg.

Vismethoden: wijting komen meestal mee als bijvangst bij het lichte pilken natuuraas vissen, net als bij haring en makreel, vissen aan de haken. Selectieve visserij is alleen mogelijk als men een grote school vissen heeft gevonden.

Aas: Kleine Wijting lust graag klein aas en kan daarom meestal worden gevangen met haring- of makreel paternosters. Op kleine stukjes vis, wormen, garnalen en mosselvlees bijten de vissen ook erg goed. Grotere wijting bijt af en toe op bijvangers (kunstaas en twisters) of zelfs op pilken.

Beste vistijd: late zomer en de herfst

Paaitijd: afhankelijk van de temperatuur van het water tussen januari en juni