Schelvis

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijns: Melanogrammus aeglefinus
In het Noors: Hyse

Komen voor: Schelvis komt langs de hele Noorse kust voor. De grootste schelvisbestanden zijn te vinden in Noord-Noorwegen, en daar vooral ten noorden van de Lofoten en in de Barentszzee. In tegenstelling tot veel andere kabeljauwachtige vis geeft de schelvis de voorkeur aan gebieden met een zachte ondergrond. Ze worden vooral aangetroffen op zand en modder, in waterdieptes tussen de 30 en 100 meter, soms tot 300 meter. Daar zoekt hij zijn voedsel, dat hoofdzakelijk bestaat uit wormen, kleine vissen en schaaldieren.

Grootte: De gemiddelde grootte is 40 tot 50 cm, wat overeenkomt met een gewicht van ongeveer 1,5 tot 2 kilo. Uitzonderingen kunnen tot een meter lang en wel 10 kilo zwaar zijn. Het huidige Noorse record-schelvis werd maart 2005 in Bjørnafjord (Zuidwest Noorwegen) gevangen en woog 7,41 kg.

Vangstmethoden en aas: schelvis wordt vaak door pilken aan de haak geslagen. Er wordt ook gevist met bijvangers (bijv. Gummimakk).

Ook als natuurlijk licht kunstlokaas – bijvoorbeeld op Platvis – worden schelvissen vaak aan de haak geslagen Selectieve visserij is alleen daar mogelijk waar alleen schelvissen voorkomen.

De beste vistijd: Het hele jaar door.

Paaitijd: februari tot mei.