Schelvis

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Latijnse naam: Melanogrammus aeglefinus
In het Noors: Hyse

Leefgebied: Schelvis komt langs de hele Noorse kust voor. De grootste schelvisbestanden zijn te vinden in Noord-Noorwegen, daar vooral ten noorden van de Lofoten en in de Barentszzee. In tegenstelling tot veel andere kabeljauwachtige vissen geeft de schelvis de voorkeur aan gebieden met een zachte ondergrond. Ze worden vooral aangetroffen op zand en modder, op waterdieptes tussen de 30 en 100 meter, soms tot 300 meter. Daar zoekt de vis haar voedsel, dat hoofdzakelijk bestaat uit wormen, kleine vissen en schaaldieren.

Grootte: De gemiddelde grootte is 40 tot 50 centimeter, wat overeenkomt met een gewicht van ongeveer anderhalf tot twee kilogram. Uitzonderingen kunnen tot een meter lang en wel tien kilogram zwaar zijn. De huidige Noorse record-schelvis werd maart 2005 in de Bjørnafjord (Zuidwest-Noorwegen) gevangen en woog 7,41 kilogram.

Vangstmethoden en aas: Schelvis wordt vaak tijdens het pilkeren aan de haak geslagen, zeker wanneer daarbij ook gevist wordt met bijvangers (bijv. met gummimakks).

Ook met natuurlijk aas, bijvoorbeeld bij het vissen op platvis, worden vaak schelvissen gehaakt. Een selectieve visserij is alleen daar mogelijk waar hoofdzakelijk schelvissen voorkomen.

De beste vistijd: Het hele jaar door.

Paaitijd: Februari tot mei.