Roodbaars

Latijnse naam: Sebastes marinus, Sebastus mentella
In het Noors: Uer, Rødfisk

Leefgebied: De in Noorse kustwateren en fjorden voorkomende roodbaars kun je onderscheiden in twee soorten. Vrij vaak gevangen, een klein soort, is de diepzeebaars  (Sebastes mentella). De ‘echte’ Noorse roodbaars (Sebastes marinus) is degene waar de sportvissers zich voor interesseren..

Roodbaars leeft in scholen en brengt de meeste tijd door in zeer diep water, meestal waterdieptes variërend van 100 tot 500 meter. De vissen zijn zeer locatietrouw, worden vaak gevonden bij steile wanden en vooral in de buurt van de bodem. Dit laatste is echter relatief, omdat de vissen zowel rechtstreeks op de bodem als ook ongeveer 10 tot 30 meter daarboven leven kunnen. Daarom is het ook voor bekende roodbaars-spotters niet altijd eenvoudig om de vis te lokaliseren.

Grootte: Vergelijkbaar met zeebaars groeit roodbaars uiterst langzaam. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze tot 60 jaar oud worden en een lengte van ongeveer een meter (Sebastes marinus) en 50 centimeter (Sebastes mentella) bereiken. Echter zijn zulke eeuwenoude exemplaren uiterst zeldzaam. Toch werden de afgelopen jaren door vissers in Noord-Noorwegen verschillende roodbaarzen gevangen die meer dan acht kilogram en meer dan 80 centimeter lang waren. Het huidige Noorse record ligt bij 9,02 kilogram. Normale, door vissers gevangen roodbaars weegt meestal ongeveer een tot twee kilogram (Sebastes marinus) en 200 tot 300 gram (Sebastes mentella).

Vismethoden: Een van de meest effectieve methoden is om te vissen met extreem lange onderlijnen. Deze zijn gemaakt van sterk monofil (ongeveer 60 tot 80/00), kunnen tot 20 meter lang zijn en ze zijn van vijftien of twintig haken (maat 1/0 of 2/0) aan korte zijlijnen voorzien. Boven de haken worden  luminescerende parels gemonteerd. Als verzwaring dient 400 tot 800 gram zwaar lood, de haken worden van kleine stukjes vis of van visrestjes voorzien.

Aas: Als goed roodbaarsaas geldt natuurlijk aas zoals kleine vissen of garnalen. Met kleine gummimakks kun je ook goede vangsten bereiken, vooral als ze tevens met natuurlijk aas gegarneerd worden. 

De beste vistijd: Het hele jaar door.

Paaitijd: Roodbaars zijn levendbarend. De paring voor de noordkust van Noorwegen vindt in augustus/september plaats, de interne bevruchting in februari/maart. De larven worden tussen april en juni geboren.