Roodbaars

In het Latijns: Sebastes marinus, Sebastus mentella
In het Noors: Uer, Rødfisk

Komen voor: De in Noorse kustwateren en fjorden voorkomende roodbaars kan men onderscheiden in twee soorten. Vrij vaak gevangen, een klein soort, namelijk de snavelroodbaars of diepteroodbaars  (Sebastes mentella). De “echte” Noorse schelvis (Sebastes marinus), ook wel bekend als goudbaars of grote roodbaars is degene waar de vissers zich voor interesseren..

Roodbaars leeft in zwermen en brengen de meeste tijd door in zeer diep water, meestal waterdieptes variërend van 100 tot 500 meter. De vissen zijn zeer locatietrouw, vaak gevonden bij steile wanden, en vooral in de buurt van de bodem. Dit laatste is echter relatief, omdat de vissen zowel rechtstreeks op de grond als ook ongeveer 10 tot 30 meter daarboven leven kunnen. Daarom is het ook voor bekende roodbaars spotters  niet altijd eenvoudig om de vis te lokaliseren.

Grootte: Vergelijkbaar met zeebaars groeit roodbaars uiterst langzaam. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze tot 60 jaar oud worden en een lengte van ongeveer een meter (Sebastes marinus) en 50 centimeter (Sebastes mentella) bereiken. Echter zijn zulke eeuwenoude exemplaren uiterst zeldzaam. Toch werden de afgelopen jaren door vissers in Noord-Noorwegen verschillende roodbaarzen gevangen die meer dan 8 kilo en meer dan 80 centimeter lang waren. Het huidige Noorse record ligt bij 9,02 kilo.. Normale, door vissers gevangen roodbaars weegt meestal ongeveer een tot twee kilo (Sebastes marinus) en 200 tot 300 gram (Sebastes mentella).

Vismethoden: Een van de meest effectieve methoden is om te vissen met extreem lange leiders. Deze zijn gemaakt van sterk monofil (ongeveer 0,60 tot 0,80 mm), kunnen tot 20 meter lang zijn en tot 15 of 20 haken (maat 1/0 of 2/0) aan korte zijtakken worden voorzien. Boven de haken worden  luminescerende parels gemonteerd. Als verzwaring dient 400 tot 800 gram zwaar lood, de haken worden met kleine stukjes vis of van visrestjes voorzien.

Aas: Als goede roodbaarsaas geldt natuuraas zoals kleine vissen of garnalen. Met kleine Gummimakk kan men ook goede vangsten bereiken, vooral als ze ook met natuurlijk aas gegarneerd worden. 

De beste vistijd: Het hele jaar door.

Paaitijd: Roodbaars zijn levendbarend. De paring voor de noordkust van Noorwegen vindt in augustus / september plaats, de interne bevruchting in februari / maart. De larven worden tussen april en juni. geboren.