Lom

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijn: Brosme brosme
In het Noors: Brosme

Komen voor: Net als de Leng is ook de Lom vertegenwoordigd aan de Noorse kust en in vele fjorden. Het geeft de voorkeur aan rotsachtige en steenachtige grond, maar komt ook in zandige gebieden voor. De brondvis vindt je meestal in diepe gebieden beneden de 100 meter. Tijdens de zomermaanden kan het ook gebeuren dat men de vissen in waterdieptes tussen de 20 en 50 meter aantreft. Wie het op grote exemplaren van 10 kg gemunt heeft  moet zich richten op gebieden met waterdieptes tussen de 200 en 300 meter.

Grootte: Normaal is Lom rond de 2 tot 3 kg. In uitzonderlijke gevallen zijn echter ook veel grotere vissen mogelijk. De maximale lengte is 1,30 meter, wat overeenkomt met een gewicht van ongeveer 20 kg. De Noorse record-Lom, gevangen in juli 2008 voor het eiland Sørøya, woog 17,2 kg, bij een lengte van 1,22 meter.

Vismethoden: Loms zijn vaak een bijvangst bij het vissen op Leng. Gericht vissen op Lom is wel mogelijk, maar wordt relatief weinig uitgevoerd.

Aangezien men de Lom alleen aantreft in dieper water dan 100 meter, zijn zware apparaten met en lood tussen 500 en 1000 gram nodig.

Zoals bij het vissen op Leng worden meestal naloopapparaten gebruikt, die zo eenvoudig mogelijk moeten worden gehouden. Anders kan het namelijk gebeuren dat het apparaat bij het neerlaten verstrikt raakt en vervolgens geen vangst meer oplevert.

Zelfs met pilken kan men Lom vangen, op voorwaarde dat consequent bij de bodem gevist wordt.

Aas: als lokaas komen verse makreel, haring en kleine koolvis in aanmerking, hetzij als een geheel of in stukken. De in elke Noorse supermarkt leverbare garnalen is ook goed aas, maar niet zo goed aan de haak. Pilker moeten voor de vangbaarheid van vis gegarneerd worden met visstukjes.

Beste visperiode: Lom kan het hele jaar door worden gevangen, de belangrijkste tijd is echter in de zomer en herfst.

Paaitijd: zomer