Lom

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Latijnse naam: Brosme brosme
In het Noors: Brosme

Leefgebied: Net als de leng is ook de lom vertegenwoordigd langs de Noorse kust en in vele fjorden. De vis geeft de voorkeur aan een rotsachtige en steenachtige bodem, maar komt ook in zandige gebieden voor. De lom vind je meestal in wateren dieper dan 100 meter. Tijdens de zomermaanden kan het ook gebeuren dat je de vissen op waterdieptes tussen de 20 en 50 meter aantreft. Wie het op grote exemplaren van tien kilogram gemunt heeft, moet zich richten op gebieden met waterdieptes tussen de 200 en 300 meter.

Grootte: Normaal is lom rond de twee tot drie kilogram zwaar. In uitzonderlijke gevallen zijn echter ook veel grotere vissen mogelijk. De maximale lengte is 1,30 meter, wat overeenkomt met een gewicht van ongeveer 20 kilogram. De Noorse record-lom, gevangen in juli 2008 voor het eiland Sørøya, woog 17,2 kilogram, bij een lengte van 1,22 meter.

Vismethoden: Lom is vaak een bijvangst bij het vissen op leng. Gericht vissen op lom is wel mogelijk, maar wordt relatief weinig uitgevoerd.

Aangezien je de lom alleen aantreft in water dieper dan 100 meter, zijn zware uitrustingen en loodgewichten tussen de 500 en 1000 gram noodzakelijk.

Zoals bij het vissen op leng worden meestal montages gebruikt waarbij het loodgewicht over de lijn kan schuiven, die zo eenvoudig mogelijk moeten worden gehouden. Anders kan het namelijk gebeuren dat de montage bij het afzinken in de war raakt en vervolgens geen vangst meer oplevert.

Zelfs met pilkeren kun je lom vangen, op voorwaarde dat consequent bij de bodem gevist wordt.

Aas: Als aas komen verse makreel, haring en kleine koolvis in aanmerking, hetzij in haar geheel of in stukken. De in elke Noorse supermarkt leverbare garnalen zijn ook een goed aas, maar blijven niet zo goed op de haak zitten. De pilker moeten voor een goed succes gegarneerd worden met stukjes vis.

Beste visperiode: Lom kan het hele jaar door worden gevangen, de belangrijkste tijd is echter in de zomer en herfst.

Paaitijd: Zomer.