Leng

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Latijnse naam: Molva molva
In het Noors: Lange

Leefgebied: Lengen zijn te vinden langs de gehele Noorse kust en in vele fjorden, de beste lengwateren zijn in het zuiden, westen en midden van Noorwegen te vinden. Ook worden hier de grootste exemplaren gevangen. Het leefgebied strekt zich uit tot het noorden van Noorwegen, waar voornamelijk kleine exemplaren worden gevangen.

Lengen houden van het diep water ver over de 50-meter grens, de beste visgronden bevinden zich op een diepte tussen de 100 en 200 meter. Vooral de grote lengen hebben de voorkeur voor een rotsachtige bodem met afgebrokkelde kanten en diepe gaten.

Bekende lengwateren die altijd goede vangsten opleveren liggen onder andere in de Bjørnafjord, bij de eilandenketen voor Bergen en voor de eilanden Hitra en Frøya.

Een andere soort die in de Noorse kustwateren voorkomt is de blauwe leng. Deze wordt, omdat hij vooral op een diepte tussen 200 en 1000 meter leeft, zelden door vissers gevangen. Van de normale leng onderscheidt hij zich door zijn grotere ogen, de glinsterende blauwe buik en kortere baarddraad.

Grootte: De gemiddelde grootte van de leng is 80 tot 100 cm, wat overeenkomt met een gewicht van ongeveer vier tot zeven kilogram. De maximale grootte is 1,80 meter bij een gewicht van ongeveer 40 kilogram. De huidige Noorse record-leng werd gevangen in april 2011 door een Duitse sportvisser voor het eiland Frøya (Centraal Noorwegen) en woog bij een lengte van 1,73 meter precies 41 kilogram.

Vismethoden: Lengen worden voornamelijk gevangen bij het vissen met natuurlijk aas in diepe wateren. Bijzonder populair en veelbelovend is hier het vissen met een loodgewicht dat vrij over de lijn schuift. Omdat meestal gevist wordt op grote dieptes, wordt tussen de 300 en 1000 gram zwaar lood gebruikt, hiervoor is een zware uitrusting in de 30 tot 50 lb klasse vereist, de zeereels moeten met tenminste 500 meter 30 tot 40/00 gevlochten lijn gevuld zijn. Sinds enkele jaren zijn elektrische reels in opkomst. Ze vergemakkelijken het vissen op grote diepte en met zware loodgewichten aanzienlijk.

Een andere vismethode die altijd goed is om leng te vangen is het pilkeren. Ook hiervoor zijn  tamelijk zware uitrustingen nodig, het gewicht van het kunstaas ligt meestal op 300 tot 500 gram, voor zeer diep water op maximaal 800 gram.

Aas: Als aas komen verse makreel, haring of kleine koolvis in aanmerking, hetzij in haar geheel of in stukken. Bij het vissen met pilkeren is het belangrijk om de haak voor het afzinken te voorzien van stukjes vis.

Beste visperiode: Het hele jaar door, met de nadruk op de herfst en winter (september tot februari).

Paaitijd: Maart-juni.