Leng

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het latijn: Molva molva
In het Noors: Lange

Komen voor: Lengen zijn te vinden langs de gehele Noorse kust en in vele fjorden, de beste Leng gebieden zijn in het zuiden, westen en midden van Noorwegen. Ook hier worden de grootste exemplaren gevangen. Het assortiment strekt zich uit tot het noorden van Noorwegen, waar voornamelijk kleine exemplaren worden gevangen.

Lengen houden van het diep water ver onder de 50-meter lijn, de beste visgronden bevinden zich op een diepte tussen de 100 en 200 meter. Vooral de grote lengen hebben de voorkeur voor rotsachtige grond met afgebrokkelde kanten en diepe gaten.

Bekende Leng gebieden die altijd tot goede vis leveren zijn onder andere in Bjørnafjord, in de eilandenketen voor Bergen en voor de eilanden Hitra en Frøya.

Een andere soort die in de Noorse kustwateren voorkomt is de blauwleng. Deze wordt , omdat hij vooral op een diepte tussen 200 en 1000 meter leeft , zelden door vissers gevangen. Van de normale Leng onderscheidt hij zich door zijn grotere ogen, de glinsterende blauwe buik en kortere baardhaar.

Grootte: De gemiddelde grootte van de Leng is 80 tot 100 cm, wat overeenkomt met een gewicht van ongeveer 4 tot 7 kg. De maximale grootte is 1,80 meter en ongeveer 40 kilo. De huidige Noorse record-leng werd gevangen in april 2011 door een Duitse visser voor het eiland Frøya (Centraal Noorwegen) en woog bij een lengte van 1.73 meter precies 41 kilo.

Vismethoden: Lengen worden voornamelijk gevangen bij het vissen met natuurlijk lokaas in diepe wateren. Bijzonder populair en veelbelovend is hier de zogenaamde vissen met naloopsystemen. Omdat meestal gevist wordt op grote dieptes en tussen de 300 en 1000 gram zwaar  lood wordt gebruikt, is een zwaar apparaat van de 30 op 50 lb klasse vereist, de (multi-) rollen moeten met tenminste 500 meter 0,30 tot 0,40 millimeter gevlochten snoer gevuld zijn. Sinds enkele jaren zijn elektrische multirollen in opkomst. Ze vergemakkelijken het vissen op grote diepte en met zware loden gewichten aanzienlijk.

Een andere vismethode die altijd goed is om leng te vangen is het zware pilken. Ook hiervoor zijn  tamelijk zware apparaten nodig, het lokaas gewicht is meestal 300 tot 500 gram, en in zeer diep water tot 800 gram

Aas: Als lokaas komen verse makreel, haring of kleine koolvis in aanmerking, hetzij als een geheel of in stukken. Bij het vissen met pilken is het belangrijk om de haak voor het neerlaten te voorzien van aas met visstukjes.

Beste visperiode: Het hele jaar door, met de nadruk op de herfst en winter (september tot februari)

Paaitijd: maart-juni