Zoutwatervissen

AF_dorschKabeljauw

Kabeljauw komt praktisch in het hele bereik van de Noorse kust voor inclusief de fjorden. Wat de gemiddelde grootte en de dichtheid van deze vissen betreft heerst er een duidelijke Noord-Zuid afschot.
Meer informatie over kabeljauw

AF_heilbutt_transparentHeilbot

Heilbot is, wanneer het om zeevissen in Noorwegen gaat, zeker een van de meest geliefde vissen. De stijgende populariteit van deze vissoort heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de vissers veel goede visgebieden ontdekt hebben.
Meer informatie over heilbot

AF_hering_transparentHaring

De haring speelt aan de totale Noorse kust een belangrijke rol, niet alleen als hengel- en eetvis, maar ook als voervis voor de talrijke vissoorten, walvissen, robben en vogelsoorten.
Meer informatie over haring

AF_koehler_transparentKoolvis

De koolvis komt in het hele Noord-Atlantische gebied en in de noordelijke Noordzee voor. Hij is een in zwermen levende vissoort die zich zowel aan de kust alsook ver daarbuiten in de open zee ophoudt.
Meer informatie over koolvis

AF_leng_transparentLeng

Lengvis komt langs de hele Noorse kust en in talrijke fjorden voor, de beste Leng gebieden bevinden zich het zuiden, westen- en midden van Noorwegen. Hier worden ook de grootste exemplaren gevangen.
Meer informatie over leng

AF_lumb_transparentLom

Net als de Lengvis is ook de Lom aan de totale Noorse kust en in talrijke fjorden aanwezig. Hij heeft de voorkeur voor rotsachtige- en steenachtige ondergrond maar komt ook in zandige gebieden voor.
Meer informatie over lom

AF_makrele_transparentMakreel

Tijdens de zomermaanden zijn Makrelen aan de kust van zuid-, west-, en midden Noorwegen bijna overal aanwezig en komen daar in geweldige zwermen voor.
Meer informatie over makreel

AF_pollack_transparentPolak

Polakken komen hoofdzakelijk in zuid-,west-, en midden Noorwegen voor, in het Noorden van het land zijn ze daarentegen zeldzaam. Kleine exemplaren tot ongeveer 3 kilo vindt men vaak in de nabijheid van oevers.
Meer informatie over polak

AF_rotbarsch_transparentRoodbaars

Roodbaars leeft in zwermen en houdt zich meestal op in zeer diep water, over het algemeen in waterdieptes tussen 100 en 150 meter. De vissen zijn behoorlijk plaatsgebonden, men vindt ze vaak bij steile wanden.
Meer informatie over roodbaars

AF_schellfisch_transparentSchelvis

Schelvis is langs de hele Noorse kust aanwezig. De grootste schelvisbestanden vindt men in noord Noorwegen, en daar vooral aan de noordelijke kant van de Lofoten alsook in de Barentszee.
Meer informatie over schelvis

AF_scholle_kliesche_flunder_transparentSchol, schar en tongschar

Alhoewel alle 3 de soorten in de Noorse kustwateren voorkomen, tref je ze zelden naast elkaar in dezelfde gebieden aan. Toch hebben ze overeenkomsten: alle drie de soorten hebben een voorliefde voor zandige en een fijn grindachtige bodem.
Meer informatie over schol, schar en tongschar

AF_seehecht_transparentHeek

De zilver-grijze Heek wordt weliswaar voor de hele Noorse kust altijd weer door zeevissers gevangen, de meeste vangsten lukken echter door toeval.
Meer informatie over heek

AF_seeteufel_transparentZeeduivel

Ze zien er uit als een overblijfsel uit de oertijd. En veel vissers, die al eens het geluk hadden om een van deze vissen te vangen, zullen zich afgevraagd hebben: kan men die ook aanpakken laat staan eten? Het antwoord is ja dat kan!
Meer informatie over zeeduivel

AF_Steinbeisser_transparentKleine modderkruiper

Gestreepte Modderkruipers komen aan de hele Noorse kust en ook in de meeste fjorden voor. Deze vissen komen niet massaal voor, echter vroeg of laat zal iedere zeevisser, die in Noorwegen zijn geluk zoekt, een van deze grimmige gezellen aan de haak slaan.
Meer informatie over de kleine modderkruiper

AF_steinbutt_transparentTarbot

Tarbot is een fel begeerde hengel- en eetvis, wiens verspreiding hoofdzakelijk beperkt blijft tot het zuiden en zuidwesten van Noorwegen. Net als de Heilbot is ook de Tarbot vaak in het vrije water te vinden.
Meer informatie over tarbot

AF_wittling_transparentWijting

Wijting komt weliswaar langs de hele Noorse kust voor, ze vermijden de nabijheid van oevers en zijn daardoor aan boot- en kotterhengelaars voorbehouden. De vissen leven in grote zwermen bij elkaar.
Meer informatie over wijting

AF_wolfsbarsch_transparentZeebaars

Dat de Zeebaars ook in de Noorse kustwateren en fjorden voorkomt, is nog niet overal bekend. Vooral in Oslofjord en aan de zuidkust leven echter heel lokale stammen.
Meer informatie over zeebaars

 

© Copyright voor alle visafbeeldingen/tekeningen:
A. Fröhlich / www.media-army.de (2011)