Zoutwatervissen

AF_dorschKabeljauw

Kabeljauw komt praktisch in het hele bereik van de Noorse kust voor inclusief de fjorden. Wat de gemiddelde grootte en de bestandsdichtheid van deze vissen betreft heerst er een duidelijke afscheiding tussen noord en zuid.
Meer informatie over kabeljauw

AF_heilbutt_transparentHeilbot

Heilbot is, wanneer het om zeevissen in Noorwegen gaat, zeker een van de meest geliefde vissen. De stijgende populariteit van deze vissoort heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de sportvissers veel goede visgebieden ontdekt hebben.
Meer informatie over heilbot

AF_hering_transparentHaring

De haring speelt aan de totale Noorse kust een belangrijke rol, niet alleen als sportvis en consumptievis, maar ook als prooivis voor talrijke vissoorten, walvissen, robben en vogelsoorten.
Meer informatie over haring

AF_koehler_transparentKoolvis

De koolvis komt in het hele Noord-Atlantische gebied en in de noordelijke Noordzee voor. Hij is een in scholen levende vissoort die zich zowel langs de kust alsook ver daarbuiten in de open zee ophoudt.
Meer informatie over koolvis

AF_leng_transparentLeng

Leng komt langs de hele Noorse kust en in talrijke fjorden voor, de beste lengwateren bevinden zich het zuiden, westen en midden van Noorwegen. Hier worden ook de grootste exemplaren gevangen.
Meer informatie over leng

AF_lumb_transparentLom

Net als de leng is ook de lom langs de gehele Noorse kust en in talrijke fjorden aanwezig. Hij heeft de voorkeur voor een rotsachtige en steenachtige ondergrond, maar komt ook boven zandige bodems voor.
Meer informatie over lom

AF_makrele_transparentMakreel

Tijdens de zomermaanden zijn makrelen aan de kust van Zuid-, West- en Midden-Noorwegen bijna overal aanwezig en komen daar in geweldige scholen voor.
Meer informatie over makreel

AF_pollack_transparentPollak

Pollakken komen hoofdzakelijk in Zuid-, West- en Midden-Noorwegen voor, in het noorden van het land zijn ze daarentegen zeldzaam. Kleine exemplaren tot ongeveer drie kilogram zwaar vind je vaak in de nabijheid van de kust.
Meer informatie over pollak

AF_rotbarsch_transparentRoodbaars

Roodbaars leeft in scholen en houdt zich meestal op in zeer diep water, over het algemeen in waterdieptes tussen 100 en 150 meter. De vissen zijn behoorlijk plaatsgebonden, je vindt ze vaak bij steile wanden.
Meer informatie over roodbaars

AF_schellfisch_transparentSchelvis

Schelvis is langs de hele Noorse kust aanwezig. De grootste schelvisbestanden vind je in Noord-Noorwegen, en daar vooral aan de noordkant van de Lofoten alsook in de Barentszzee.
Meer informatie over schelvis

AF_scholle_kliesche_flunder_transparentSchol, schar en bot

Alhoewel alle drie de soorten in de Noorse kustwateren voorkomen, tref je ze zelden naast elkaar in dezelfde gebieden aan. Toch hebben ze overeenkomsten: alle drie de soorten hebben een voorliefde voor een bodem bestaand uit zand of fijn grind.
Meer informatie over schol, schar en bot

AF_seehecht_transparentHeek

De zilvergrijze heek wordt weliswaar langs de gehele Noorse kust regelmatig door zeevissers gevangen, de meeste vangsten geschieden echter bij toeval.
Meer informatie over heek

AF_seeteufel_transparentZeeduivel

Ze zien er uit als een overblijfsel uit de oertijd. En veel sportvissers, die al eens het geluk hadden om een van deze vissen te vangen, zullen zich afgevraagd hebben: Kun je die ook aanpakken, laat staan eten? Het antwoord is: ja, dat kan!
Meer informatie over zeeduivel

AF_Steinbeisser_transparentZeewolf

Gestreepte zeewolven komen langs de gehele Noorse kust en ook in de meeste fjorden voor. Deze vissen komen niet massaal voor, echter vroeg of laat zal iedere zeevisser, die in Noorwegen zijn geluk zoekt, een van deze grimmige gezellen aan de haak slaan.
Meer informatie over de zeewolf

AF_steinbutt_transparentTarbot

Tarbot is een felbegeerde sportvis en consumptievis, wiens verspreiding hoofdzakelijk beperkt blijft tot het zuiden en zuidwesten van Noorwegen. Net als de heilbot is ook de tarbot vaak in hogere waterlagen te vinden.
Meer informatie over tarbot

AF_wittling_transparentWijting

Wijting komt weliswaar langs de hele Noorse kust voor, ze vermijden de nabijheid van de kust en zijn daardoor aan boot- en kottervissers voorbehouden. De vissen leven in grote scholen bij elkaar.
Meer informatie over wijting

AF_wolfsbarsch_transparentZeebaars

Dat de zeebaars ook in de Noorse kustwateren en fjorden voorkomt, is nog niet overal bekend. Vooral in de Oslofjord en aan de zuidkust leven echter heel lokaal ook behoorlijke aantallen van deze vissoort.
Meer informatie over zeebaars

 

© Copyright voor alle visafbeeldingen/tekeningen:
A. Fröhlich / www.media-army.de (2011)