Zeeforel

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijns: Salmo trutta trutta
In het Noors: Sjøørret, Sjøaure

Komen voor: Zeeforel is te vinden in de meeste rivieren van Noorwegen – op voorwaarde dat zij een verbinding met de zee hebben. Want van daaruit trekt de zeeforel naar de rivieren om te paaien en zich zo voort te planten.
Wanneer de stijging van de zeeforel in de rivier plaatsvindt is niet te zeggen. In sommige rivieren, trekt de vis al in mei / juni terug, in andere zelfs  later in de zomer of zelfs in de herfst, dus in september / oktober.
Ook in de lente houdt zeeforel zich (nog steeds) in rivieren op, maar dit zijn meestal zogenaamde “verliezers”, d.w.z. vis die afkomstig is van het paaien en dus in relatief slechte staat verkeerd.
Natuurlijk kunt u ook aan de Noorse kust en in de fjorden zeeforel  aantreffen, maar niet uitsluitend, in de buurt van beek- of riviermonden.

Grootte: De gemiddelde en maximale omvang van zeeforel in Noorwegen varieert aanzienlijk en is voornamelijk afhankelijk van de soort. Er zijn stammen die klein zijn en er zijn stammen die als groot groeiers bestaan. Het huidige Noorse record is 13,2 pond en werd gevangen in Skibotnelva in Troms / Noord-Noorwegen.  

Vismethoden: Aan de kust en in de fjorden worden vooral zeeforellen gevangen bij het spinvissen en het sleepvissen. Dit laatste is een bijzonder populaire methode onder Noorse vissers. Hier worden tussen de boot en een zwemmende bord (Nor Otter) meerdere slepen zijarmen nabij de oppervlakte gesleept. Of er wordt met Blinkers of Wobblers gevist, die op een afstand van ongeveer 20 tot 40 meter achter de boot slepen of op diepte worden gebracht door Downrigger en andere duikhulpen.
In de rivieren is naast het spinvissen ook het vliegvissen een populaire en succesvolle methode. In veel Noorse Zeeforel wateren is ook het wormvissen toegestaan en wordt vaak beoefend  en een succesvolle vismethode.

Aas: Bij het spinvissen komen vaak Blinkers, Spinners, Devons, Spinvliegen en Wobblers in aanmerking, bij het sleepvissen vooral Blinkers, Wobblers en sleepsystemen.
Voor het vliegvissen zijn Streamer en Tubevliegen bijzonder geschikt. Bij het vissen met natuurlijk aas zijn wormen de eerste keuze

Beste vistijd: langs de kust het hele jaar door, in de rivieren van mei tot oktober

Paai periode: november / december