Zeeforel

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Latijnse naam: Salmo trutta trutta
In het Noors: Sjøørret, Sjøaure

Leefgebied: Zeeforel is te vinden in de meeste rivieren van Noorwegen – op voorwaarde dat zij een verbinding met de zee hebben. Want van daaruit trekt de zeeforel de rivieren op om te paaien en zich zo voort te planten.
Wanneer de trek van de zeeforel in de rivier plaatsvindt is niet precies te zeggen. In sommige rivieren keert de vis al in mei/juni terug, in andere later in de zomer of zelfs in de herfst, dus in september/oktober.
Ook in de lente houdt zeeforel zich (nog steeds) in rivieren op, maar dit is meestal vis die afkomstig is van het paaien en die dus in relatief slechte staat verkeerd. Natuurlijk kun je ook aan de Noorse kust en in de fjorden zeeforel aantreffen, en dit niet uitsluitend in de buurt van beek- of riviermondingen.

Grootte: De gemiddelde en de maximale formaten van de zeeforel in Noorwegen variëren aanzienlijk en dit is voornamelijk afhankelijk van de herkomst. Er zijn stammen die klein zijn en er zijn stammen die als snelle groeiers bekend bestaan. Het huidige Noorse record is 13,2 pond en werd gevangen in de Skibotnelva in Troms/Noord-Noorwegen.  

Vismethoden: Aan de kust en in de fjorden wordt vooral zeeforel gevangen bij het kunstaasvissen en het slepend vissen. Dit laatste is een bijzonder populaire methode onder Noorse sportvissers. Hier worden tussen de boot en een drijvend, groot formaat paravaan meerdere zijlijnen nabij de oppervlakte gesleept. Of er wordt met lepels of pluggen gevist, die op een afstand van ongeveer 20 tot 40 meter achter de boot gesleept worden of op diepte worden gebracht door een downrigger of andere duikhulpen.
In de rivieren is naast het kunstaasvissen ook het vliegvissen een populaire en succesvolle methode. In veel Noorse zeeforelwateren is ook het wormvissen toegestaan en wordt deze succesvolle vismethode vaak beoefend.

Aas: Voor het kunstaasvissen komen vaak lepels, spinners, devons, tubeflies voorzien van een spinnerblad en pluggen in aanmerking, bij het slepend vissen vooral lepels, pluggen en allerlei systemen. Voor het vliegvissen zijn streamers en tubevliegen bijzonder geschikt. Bij het vissen met natuurlijk aas zijn wormen de eerste keuze.

Beste vistijd: Langs de kust het hele jaar door, in de rivieren van mei tot oktober.

Paaiperiode: November/december.