Vlagzalm

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Latijnse naam: Thymallus thymallus L.
In het Noors: Harr

Leefgebied: De vlagzalm is in tal van Noorse wateren vertegenwoordigd. Hij komt vooral voor in rivieren en beken, maar soms ook in meren. Maar alleen daar waar beken en rivieren voor de aanvoer van zuurstofrijk water zorgen. De vlagzalm geeft de voorkeur aan rivieren met een gelijkmatige en niet te sterke stroming en een bodem van zand of kleinere stenen. Daar zullen de vissen zich midden in de stroming bevinden, boven of beneden het snelst stromende water, maar ook in de diepe en stillere stukken achter grote rotsen.

Grootte: Noorse vlagzalm is gemiddeld ongeveer 25 tot 35 centimeter lang. In sommige wateren, zoals in de grote rivieren Trysil, Rena en Glomma in het zuiden van Noorwegen, worden ook regelmatig exemplaren gevangen van meer dan 50 centimeter lang.

Vismethoden: Onmiddellijk na het kuitschieten is de vlagzalm meestal niet erg kieskeurig en laat zich goed vangen met een werphengel en relatief groot aas. Tijdens de zomer en herfst, neigen de vissen er steeds meer toe om kleinere prooien te vangen. Succes kun je dan met name hebben bij het vliegvissen. Iedereen die niet kan omgaan met de vliegenhengel, moet het maar eens proberen met de werphengel met een Tiroler Hölzl, waarmee een of meer nimfen op korte zijlijntjes aangeboden worden. Zelfs bij het wormvissen met de werphengel op de bodem wordt af en toe vlagzalm gevangen. Meestal zijn dit echter slechts bijvangsten bij het forelvissen.

Aas: Bij het vliegvissen worden zowel droge als natte vliegen en nimfen gebruikt. Droge vliegen worden met name aanbevolen wanneer de vis zoekt naar uitkomende of in het water belandde insecten en zich verraadt door ringen aan het wateroppervlak. Dit laatste is vooral het geval in de avonduren. Anders moet je de vissen eerder diep zoeken en ze natte vliegen of, nog beter, nimfen (goudkopnimfen bijvoorbeeld) aanbieden. Bij het kunstaasvissen beloven kleine spinners en lepels het meeste succes. In vele Noorse wateren is ook het vissen met wormen toegestaan, waarmee je ook succesvol op vlagzalm vissen kunt.

Beste vistijd: Juni tot september.

Paaitijd: Maart/april, tot in mei.