Vlagzalm

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijns: Thymallus thymallus L.
In het Noors: Harr

Komen voor: De vlagzalm is in tal van Noorse wateren vertegenwoordigd. Hij komt vooral voor in rivieren en beken maar soms ook in meren. Maar alleen daar waar ze zijn verbonden met beken en rivieren. De vlagzalm geeft de voorkeur aan rivieren met gelijkmatige en niet te sterke stroming en een grindige tot zandige bodem. Daar zullen de vissen zich midden in de stroming bevinden, boven en onder het lawaai, maar ook in de diepe en stillere gebieden achter grote rotsen.

Grootte: Noorse Vlagzalm is gemiddeld ongeveer 25 tot 35 cm. lang. In sommige wateren, zoals in de grote rivieren Trysil, Rena en Glomma in het zuiden van Noorwegen, worden ook regelmatig exemplaren gevangen van meer dan 50 centimeter lang.

Vismethoden: Onmiddellijk na het kuitschieten is de vlagzalm meestal niet erg kieskeurig en laten zich goed vangen met een spinhengel en relatief groot aas. Tijdens de zomer en herfst, neigen de vissen er steeds meer toe om meer en meer kleinere prooien te vangen. Succes kan men dan met name hebben bij het vliegvissen. Iedereen die niet kan omgaan met de vlieghengel moet het maar eens proberen met de spoorhengelen. Hiervoor worden idealiter een Tiroler Hölzl, met een of meer nimfen op korte zijtakken aangeboden.
Zelfs bij het wormvissen met en spinhengel op grond wordt af en toe vlagzalm gevangen. Meestal zijn dit echter maar de bijvangsten bij het forelvissen.

Aas: bij het vliegvissen worden zowel droge als natte vliegen en nimfen gebruikt. Droge vliegen worden met name aanbevolen wanneer de vis zoekt naar vliegende insecten en zich verraden door ringen aan het wateroppervlak. Dit laatste is vooral het geval in de avonduren. Anders moet je de vissen eerder diep zoeken en ze natte vliegen of nog beter- nimfen (goudkopnimfen) – aanbieden.
Bij het spinvissen beloven kleine spinners en blinkers het grootste succes. In vele Noorse wateren is ook het vissen met wormen toegestaan, waarmee je ook succesvol op vlagzalm vissen kan.

Beste vistijd: juni tot september

Paaitijd: maart / april, tot in mei.