Snoekbaars

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijns: Stizostedion lucioperca
In het Noors: Gjørs

Komen voor: De Snoekbaars speelt slechts in enkele Noorse wateren een rol, maar waar hij voorkomt kan hij meestal direct en met succes worden gevist.

De beste wateren bevinden zich in het Zuiden en het Oosten aan de grens met Zweden. In de meeste van deze wateren werd snoekbaars uitgezet en aangevuld. Natuurlijke bestanden komen onder andere voor in  het lager gelegen  Glomma, Isesjø en Vansjø in de regio Østfold.

Grootte:  Meestal 40 tot 50 cm lang, en in zeldzame gevallen tot één meter. Het huidige Noorse record Snoekbaars werd 2011 gevangen in Akersvannet zuidwestelijk gelegen van Oslo en woog 11,5 kilo.

Vismethoden: Het spinvissen en het verticaal vissen zijn waarschijnlijk de meest beoefende methoden voor het vangen van Snoekbaars, op de voet gevolgd door vissen met dood lokaas op het systeem (bijvoorbeeld Drachkovitch). Succes heb je echter ook bij de bodemvisserij met natuurlijk aas en bij het sleepvissen. Een paar Noorse deskundigen vissen zelfs met vliegvissen op Snoekbaars.

Aas: Bij het spinvissen worden vooral kunststofvissen toegepast voor het  gewenste succes., Met metaal-aas  zoals Spinners en Blinkers wordt aanzienlijk minder gevangen. Roven de vissen in ondiep water dan kan het vissen met ondiep lopende Wobblers kansrijk zijn. Diep liggende modellen zijn vooral geschikt bij het sleepvissen. Populair is ook het vissen met dood aas aan het systeem, evenals het vissen met dood aas of stukjes vis op de bodem. Mogelijk, maar relatief zeldzaam, is ook het vissen van Snoekbaars met wormen in de  bodemvisserij.