Snoek

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijns: Esox lucius
In het Noors: Gjedde

Komen voor: Snoeken komen voor in veel binnenwateren van Zuid-, Oost- en in het midden van Noorwegen. In sommige wateren, zijn de voorraden zo goed, dat u vangsten kunt halen waarvan men in Nederland alleen maar kan dromen. Het is daarom de moeite waard om vrijwel uitsluitend voor het snoekvissen naar Noorwegen te reizen.
Er zijn meerdere redenen voor deze goede visvoorraden. Een belangrijke reden hiervoor is dat de rovers in vele wateren de ideale leefomstandigheden aantreffen. Daarbij komt dat de meeste Noorse vissers niet bijzonder in snoek geïnteresseerd zijn, en in plaats daarvan de voorkeur geven aan de zalmachtigen. Dan nog heeft zich in Noorwegen in de afgelopen jaren een specialisten scène ontwikkeld, die het uitsluitend op snoek – en in het bijzonder de grote exemplaren-voorzien heeft.

Grootte: De huidige Noorse record snoek is in mei 2011 in Mjøsa – het grootste binnenmeer van Noorwegen – gevangen en weegt een trotse 18,6 kilo -. De grote Meren zijn over het algemeen de eerste keuze als het gaat om vissen op grote snoek. Maar ook de grote rivieren, zoals de Glomma zijn altijd goed voor een meter snoek.
Meestal heeft men het ook in Noorwegen met overwegend vissen van 50 tot 70 cm te doen.

Vismethoden: met name in de Grote Meren belooft het sleepvissen met Wobblers of kunstaas- systemen in diep water het meeste succes. Op deze manier kunnen grote oppervlaktes naar die vissen afgezocht worden die vooral in de zomer in open water regelmatig bewegen en daarbij de fourage vissen volgen. Kort na de paaitijd, dat wil zeggen in mei en juni, zijn ook oevergebieden interessant, waar  men dan met Jerkbaits, Softjerks, oppervlakte kunstaas, Wobblers en ander kunstaas ondiepe  snoek vangen kan. Steeds populairder wordt in Noorwegen ook het vliegvissen op snoek.

Aas: Bij het sleepvissen wordt vooral met grote Wobblers alsook met dood lokaas gevist. Om het lokaas op diepte te brengen, gebruiken Noorse vissers ook graag een Downrigger of Paravane.
Tijdens het Spinnvissen kan het scala van gangbare snoek kunstaas worden gebruikt.

Voor het vliegvissen kan men het beste grote Streamers gebruiken.

Beste vistijd:  van mei tot oktober.

Paaitijd:  januari tot mei (afhankelijk van de regio)