Beek- en zeeforel

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Latijnse naam: Salmo trutta fario / Salmo trutta lacustris
In het Noors: Bekkørret, Ørret

Leefgebied: Vooral beekforellen/bruine forellen zijn vertegenwoordigd in veel Noorse wateren in het gehele land. Om ze in beken, rivieren en meren te vinden en te vangen is daarom meestal niet zo’n groot probleem, de uitdaging zit veel meer in het vangen van de grote exemplaren met een lengte boven de 30 cm. Dit laatste kan problematisch zijn, vooral in wateren met een groot forelbestand omdat de vissen daar vaak klein blijven. Grote exemplaren worden dus vooral gevonden in wateren waar relatief weinig forel in zit. Wie echte grote exemplaren van meer dan 60 centimeter lang wil vangen, moet zich gaan bezig houden met het vissen op zeeforel. Vooral in Femunden en Mjøsa en hun zijrivieren worden herhaaldelijk grote exemplaren gevangen en wanneer je deze ziet gaat het hart van iedere forelvisser sneller kloppen.

Grootte: Wanneer je een water hebt gevonden waarin ook grotere forellen zitten, is de vangst van exemplaren groter dan 40 of 50 centimeter lang slechts een kwestie van tijd of geluk.  In water met grote visbestanden ligt de bovengrens echter meestal bij ongeveer 30 centimeter. Heel anders is het gesteld bij de zeeforellen. Vis je gericht op deze vissen,  dan zul je zelden exemplaren onder 50 cm aan de haak krijgen, met een beetje geluk zijn ook belangrijk grotere vangsten mogelijk. De Noorse record zeeforel woog maar liefst 15,3 kilogram en werd – zoals sommige andere Noorse recordvissen- op Mjøsa gevangen.

Vismethoden: In Noorwegen is het vliegvissen zeker een van de meest populaire vistechnieken, vandaar dat op die manier de meeste forellen worden gevangen. Waar het mogelijk is, kan ook het kunstaasvissen een succesvolle methode zijn. En veel vissers willen het niet toegeven: zelfs het vissen met natuurlijk aas zoals wormen is een zeer succesvolle methode. Wel moet er worden benadrukt dat hierbij vaak vissen door diep slikken van het aas opgeofferd moeten worden. Op zeeforel wordt in Noorwegen in de regel slepend met kunstaas gevist, een zeer selectieve vismethode waarbij als bijvangst ook weer grote snoek gehaakt wordt.

Aas: Bij het vliegvissen worden voornamelijk natte en droge vliegen of nimfen gebruikt. Kunstaasvissers zouden moeten vertrouwen op kleine spinners, lepels en pluggen. Wormen, zoals hierboven vermeldt, werken ook erg goed.

Beste vistijd: Mei tot juli.

Paaitijd: November tot januari.