Beek- en Meerforel

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijns: Salmo trutta fario / Salmo trutta lacustris
In het Noors: Bekkørret, Ørret

Komen voor: Vooral beekforellen zijn alom vertegenwoordigd in veel Noorse wateren in het hele land. Om ze in beken, rivieren en meren te vinden en te vangen is daarom meestal niet zo’n groot probleem, de uitdaging zit veel meer in het vangen van de grote exemplaren boven de 30 cm. Dit laatste kan problematisch zijn, vooral in wateren met een groot forellenbestand omdat de vissen daar vaak klein blijven. Grote exemplaren worden dus vooral gevonden in wateren waar relatief weinig forel in zit. Wie fr echte grote van meer dan 60 centimeter wil vangen, moet zich gaan bezig houden met het vissen op zeeforellen. Vooral in Femunden en Mjøsa en hun zijrivieren worden herhaaldelijk grote exemplaren gevangen en als je ze ziet gaat het hart van iedere forellenvisser sneller kloppen.

Grootte: Als je een water hebt gevonden waarin ook grotere forellen zitten, is de vangst van exemplaren groter dan 40 of 50 centimeter lang slechts een kwestie van tijd of geluk.  In water met grote botbestanden ligt de bovengrens echter meestal bij ongeveer 30 centimeter. Heel anders bij de zeeforellen. Vist men gericht op deze vissen,  dan zul je zelden exemplaren onder 50 cm aan de haak slaan, met een beetje geluk zijn ook grotere mogelijk. De Noorse record zeeforel woog maar liefst 15,3 kilo en werd – zoals sommige andere Noorse recordvissen- ook in Mjøsa – meer gevangen.

Vismethoden: In Noorwegen, is het vliegvissen zeker een van de meest populaire vistechnieken, vandaar dat op die manier de meeste forellen worden gevangen. Waar het mogelijk is, kan ook het spinvissen een succesvolle methode zijn. En veel vissers willen het niet toegeven: zelfs het vissen met natuurlijk aas zoals wormen is een zeer succesvolle methode. Wel moet er worden benadrukt dat hierbij vaak vissen door diep slikken van het lokaas “gevist” worden. Op zeeforellen wordt in Noorwegen in de regel met sleepaas gevist, een zeer selectieve vismethode waarbij als bijvangst ook weer grote snoek aan de haak wordt geslagen.

Aas: Bij het vliegvissen worden voornamelijk natte- en droge vliegen gebruikt. Spinvissers zouden moeten vertrouwen op kleine Spinner, Blinkers en Wobblers. Wormen, zoals hierboven vermeldt, werkt ook erg goed.

Beste vistijd: mei tot juli

Paaitijd: november tot januari