Baars

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Latijnse naam: Perca fluviatilis
In het Noors: Abbor

Leefgebied: De beste baarsbestanden zijn te vinden in de meren van Zuid- en Oost-Noorwegen. Ook sommige grote rivieren in deze regio’s hebben goede bestanden, in de meeste kleinere rivieren en in de hooglanden ontbreken deze vissen totaal. Hetzelfde geldt – op enkele uitzonderingen na – voor het noorden van het land.

Grootte: De gemiddelde grootte van baars ligt op 15 tot 25 cm. Hoewel het officiële Noorse baarsrecord bij het legendarische gewicht van 3,17 kilogram ligt, zijn de grote exemplaren van meer dan 40 cm lang in de Noorse wateren eerder een uitzondering. De grootste baarzen zijn te vinden in wateren die over voldoende voedsel beschikken in de vorm van kleine vissen, zoals Mjøsa, de Randsfjord of Tyrifjord / Steinsfjord.

Vismethoden: Noorse baars ‘tikt’ in principe hetzelfde als hun broeders en zusters die verder zuidelijker leven. Dus is ook in Noorwegen het kunstaasvissen de meest succesvolle vismethode, op de voet gevolgd door het vissen met natuurlijk aas. En natuurlijk functioneren bij het baarsvissen in Noorwegen ook de immer populaire finesse methoden afkomstig uit het buitenland (bijv. dropshot, Carolina en Texas rigs) , alsmede het vissen met de paternoster. Wie in de winter naar Noorwegen komt, moet ook eens een poging vanaf het ijs wagen.

Aas: Spinners, lepels, pluggen, poppers, bladpilkers, twisters, shads, imitatie rubber wormen, paternosters met mini-kunstvliegen, haringpaternosters – de lijst aan kunstaas, waarmee je baars vangen kunt is lang. Op één ding moet je in het bijzonder letten, namelijk op de grootte en de kleur van het kunstaas. Klein aas is meestal meer succesvol en bij de kleuren is het altijd raadzamer om een beetje te experimenteren.

Bij het natuurlijk aas zijn het wormen en kleine aasvissen die resultaat opleveren. Dit laatste moet in geen geval levend worden aangeboden, want ook in Noorwegen is vissen met een levende aasvis ten strengste verboden. Soms kan ook een combinatie van kunstaas en natuurlijk aas het gewenste succes opleveren.

Beste vistijd: Juni tot september.

Paaitijd: Maart/april, deels tot in mei.