Baars

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

In het Latijns: Perca fluviatilis
In het Noors: Abbor

Komen voor: De beste Baars voorraden zijn te vinden in de zeeën van Zuid- en Oost- Noorwegen. Ook sommige grote rivieren in deze regio’s hebben goede voorraden, in de meeste kleinere rivieren en in de hooglanden ontbreken deze vissen totaal. Hetzelfde geldt – op enkele uitzonderingen na – voor het noorden van het land.

Grootte: De gemiddelde grootte van baars is 15 tot 25 cm. Hoewel het officiële Noorse baars record bij het legendarische gewicht van 3,17 kilo ligt, zijn de grote exemplaren van meer dan 40 cm lang in de Noorse wateren een uitzondering. De grootste baarsen zijn te vinden in wateren die over voldoende voedsel beschikken in de vorm van kleine vissen, zoals Mjøsa, de Randsfjord of Tyrifjord / Steinsfjord.

Vismethoden: Noorse baars “tikken” in principe hetzelfde als hun broeders en zusters die verder zuidelijker leven. Dus is ook in Noorwegen het spinvissen de meest succesvolle vismethode, op de voet gevolgd door het vissen met natuurlijk aas. En natuurlijk functioneren bij het baarsvissen in Noorwegen ook de immer populaire finesse methoden (bijv. Dropshot, Carolina- Texas- Rigs) uit het buitenland, alsmede het vissen met de Paternoster. Wie in de winter naar Noorwegen komt, moet ook eens een poging onder het ijs wagen.

Aas: Spinner, Blinker, Wobblers, Poppers, Zocker, Balance-Jiigs, Twister, Rubber vissen, Rubber wormen; Hegenen, Haring Paternoster – de lijst van kunstaas, waarmee men baars vangen kan. Op 1 ding moet je in het bijzonder letten, namelijk op de grootte en kleur van het aas. Klein aas is meestal vangbaarder, en bij de kleuren, is het altijd raadzamer om een beetje te experimenteren.

Bij het natuurlijke aas zijn het evenzo wormen en kleine aas vissen. Dit laatste moet in geen geval levend worden aangeboden, want ook in Noorwegen is vissen met levend aas ten strengste verboden. Soms kan ook een combinatie van kunstmatig en natuurlijk aas naar het gewenste succes leiden.

Beste vistijd: juni tot september

Paaitijd: maart / april, deels tot in mei.