Vissen met zachtplastic kunstaas

Erg populair in de afgelopen jaren is het vissen met zachtplastic kunstaas. En niet alleen bij het vissen in zoet water, maar ook bij het vissen in zout water. Veel zeevissers zijn zelfs volledig overgeschakeld op dit type kunstaas.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Een groot voordeel van zachtplastic kunstaas is de beweeglijkheid. Daardoor werken ze natuurlijker dan star en harder kunstaas zoals pilkers of lepels. En vanwege de zachtheid, komt het vaak voor dat zeevissen na een aanval of na een misser wederom toehappen.

In tegenstelling tot pilkers biedt zachtplastic kunstaas bovendien meer variatie. Zo kun je bijvoorbeeld door de keuze van de loodkop direct invloed uitoefenen op de snelheid van het zinken en de actie van het lokaas.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Een ander voordeel van shads is, dat je er vanaf een boot of viskotter alsook vanaf de kust mee kunt vissen. Omdat de gebruikte loodkoppen slechts over een enkele haak beschikken, die ook nog eens naar boven gericht staat, bestaat veel minder gevaar op vastraken dan bij het vissen met pilkers. Shads zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten. Ook bij de bijbehorende loodkoppen is de keuzemogelijkheid groot genoeg. Afhankelijk van de diepte, stroming en targetvis worden meestal 12 tot 30 centimeter lange modellen gebruikt. De juiste loodkoppen hebben een gewicht van 40 tot 300 gram.

Hoe om te gaan met zachtplastic kunstaas

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Meestal laat je het zachtplastic kunstaas vanaf de boot afzinken, lichte varianten met een totaalgewicht tot 150 gram kunnen ook worden geworpen. Vervolgens laat je het lokaas tot de bodem zinken. In deze fase beweegt het aas al zo verleidelijk dat de jagende roofvissen hier al intrappen.

Wie bij het zeevissen tot nu toe alleen met pilkers gevist heeft, moet bij het vissen met shads iets veranderen. Deze bewegen zich namelijk duidelijk passiever en rustiger. Bewegingen zoals bij het pilkeren zijn bij het vissen met zachtplastic kunstaas eerder contraproductief. Vaak wordt het aas alleen maar op de plek gehouden, het driften van de boot en de stroming zorgen dat het kunstaas al voldoende actie krijgt.

Het kan ook zeer effectief zijn om het zachtplastic kunstaas na het bodemcontact weer langzaam binnen te draaien. Vooral bij het vissen op heilbot is dit vaak de beste manier om in de hogere waterlagen rovende vissen te verleiden om het kunstaas te pakken.

Targetvissen bij het vissen met zachtplastic kunstaas

Met shads laten zich bijna alle zeevissoorten verrassen. In de kustwateren en fjorden van Noorwegen zijn dit vooral kabeljauw, koolvis, pollak en heilbot. Erg zeldzaam zijn vangsten van zeewolf, wijting, schelvis en grote platvis.