Vissen met kunstaas

Erg populair in de afgelopen jaren is het vissen met kunstaas. En niet alleen bij het vissen in zoet water, maar ook bij het vissen in zout water. Veel zeevissers zijn zelfs volledig overgeschakeld op  kunstaas en de pilker.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Een groot voordeel van dit aas is de beweeglijkheid. Daardoor werken ze natuurlijker dan starre en harde metaalaas zoals pilker of blinkers. En vanwege zijn zachtheid, komt het vaak voor dat zelfs roofvissen na een aanval of na een misbeet wederom toehappen.

In tegenstelling tot pilkers biedt kunstaas bovendien meer variatie. Zo kan men bijvoorbeeld door de keuze van de loodkop directe invloed uitoefenen op de afdaling en het loopgedrag van het lokaas.is uit de aas-box verdwenen.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Een ander voordeel van kunstaas is, dat je ermee vanaf een boot of kotter alsook vanaf de wal kunt vissen. Omdat de gebruikte loodkoppen slechts over een enkele haak beschikken, die ook nog eens naar boven staat gericht, bestaat veel minder hanggevaar dan bij het vissen met pilken. Kunstaas zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten. Ook bij de bijbehorende loodkoppen is de keuze mogelijkheid groot genoeg. Afhankelijk van de diepte, stroming en doelvis worden meestal 12 tot 30 centimeter lange modellen gebruikt. De juiste loodkoppen hebben een gewicht van 40 tot 300 gram.

Hoe om te gaan met kunstaas

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Meestal wordt het aas van de boot neergelaten, lichte varianten met 150 gram totaalgewicht kunnen ook worden geworpen. Vervolgens laat men het lokaas tot de bodem zinken. In deze fase wordt het aas al bewegend zo verleidelijk dat ook jagende roofvissen hierin trappen.

Wie bij het zeevissen tot nu toe alleen met pilkers gevist heeft, moet bij het vissen met kunstaas iets veranderen. Deze bewegen zich namelijk duidelijk passiever en rustiger. Bewegingen zoals bij het pilken zijn bij het vissen met kunstaas eerder contraproductief. Vaak wordt het aas alleen maar vastgehouden, drijven en stromen zorgen dat hij beweegt.

Het kan ook zeer effectief zijn om het kunstaas na het bodemcontact weer langzaam in te halen. Vooral bij het vissen op heilbot is dit vaak de beste manier om in het middenwater rovende vissen te verleiden om te bijten.

Doelvissen bij het vissen met kunstaas

Met kunstaas laten zich bijna alle roofvissoorten verrassen. In de kustwateren en fjorden van Noorwegen zijn dit vooral kabeljauw, koolvis, pollak en heilbot. Erg zelden zijn vangsten van Steinbeißern, wijting, schelvis en grote platvis.