Spin- en vliegvissen

Niet iedereen die naar Noorwegen reist om te vissen heeft een boot ter beschikking. Vooral dan niet wanneer het vissen in de vakantie eerder bijzaak is en men zich alleen maar de een of andere vis voor lunch of diner wilt vangen. In deze gevallen, of als je niet kunt uitvaren op winderige dagen naar de zee of de fjord, zijn vismethoden zoals spin- en vliegvissen erg geschikt. Natuurlijk kan het zoutwater vissen ook vanaf de boot met het spinnen of vliegvissen gebeuren. Kortom, beide methoden zijn veel meer dan alleen maar een noodoplossing.

Spinvissen in zout water

Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de
Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de

Of er nu vanaf de boot of de oever gevist wordt, mogelijkheden voor het succesvolle spinvissen zijn er altijd voldoende langs de Noorse kust en fjorden. Het praktische aan deze vismethode is dat je niet eens deze speciale zee-apparaat hoeft aan te schaffen, een normale spinhengel zoals hij thuis  gebruikt wordt voor het vissen van roofvis in de rivier of de zee is vaak voldoende. Voor het oever vissen zijn hengels met een  lengte van 3,00 meter ideaal,  voor het bootvissen mag het ook iets korter zijn. Een werpgewicht tot maximaal 40 gram is voldoende, omdat bij het spinvissen veelal licht lokaas gebruikt wordt.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Als aas voor het spinvissen in zout water komen in de eerste plaats magere zeeforellen, blinkers en kunstwobblers in aanmerking. Deze kun je niet ver werpen, ze zijn voor de roofvissen in de buurt van de kust ook erg geliefd.

Klein  kunstaas tot 10 cm. lang, twitchbaits en minipilker moet men als zoutwater spinvissers ook altijd bij de hand hebben.

Vliegvissen in zout water

Foto: Wolfgang Schulte / www.visitnorway.com
Foto: Wolfgang Schulte / www.visitnorway.com

Gooi je de vlieghengel verder dan 25 meter? En komt deze ook met een lichte tegen- of zijwind nog altijd een beetje op die afstand? Dan kan het vliegvissen aan de Noorse kust iets voor jou zijn. Nee, meer nog dan dat: het zou u in de ban kunnen houden. Want het vangen van een 50-er Kohler aan relatief licht materiaal kan een geweldige ervaring zijn. Maar je moet een kleine verandering ondergaan als je van huis uit alleen vliegvissen in beken, rivieren en meren gewend bent. Vissers, die al een naar het zeeforelvissen aan de Oostzee geweest zijn, weten zeker wat er bedoeld wordt.

Foto: Wolfgang Schulte / www.visitnorway.com
Foto: Wolfgang Schulte / www.visitnorway.com

Ideaal is een 10 foot lange hengel van klasse 7/8, op de rol moet een tussenliggend snoer liggen. Nog beter is een schothoofd in combinatie met een dunne snelheidslijn. Het beste uitzicht op succes belooft het vissen met streamers maar ook populaire zalm en zeeforelvliegen in allerlei maten en kleuren.

Doelvissen tijdens spin- en vliegvissen

Bij het spin- en vliegvissen nabij de oevers moet men niet vanzelfsprekend op grote vissen rekenen. Zoals altijd, bevestigen ook hier uitzonderingen de regel, in principe is alles mogelijk. Hiervoor kun je met deze vismethoden juist in Zuid-, West- en Midden Noorwegen erg veel verschillende vissoorten vangen, ook degenen die je bij het zwaardere vissen niet of zeer zelden aan de haak slaat. De meest voorkomende prooi bij het spin- en vliegvissen is kabeljauw, koolvis en pollak. Daarbij komen makreel, geep, zeeforel – en in een aantal Zuid Noorse fjorden zelfs wolfbaars.