Kunstaas- en vliegvissen

Niet iedereen die naar Noorwegen reist om te vissen heeft een boot ter beschikking. Vooral dan niet wanneer het vissen in de vakantie eerder bijzaak is en je alleen maar de een of andere vis voor de lunch of het diner wilt vangen. In deze gevallen, of als je niet kunt uitvaren op winderige dagen naar de zee of de fjord, zijn vismethoden zoals kunstaas- en vliegvissen erg geschikt. Natuurlijk kan het zoutwater vissen ook vanaf de boot met kunstaas of de vliegenhengel gebeuren. Kortom, beide methoden zijn veel meer dan alleen maar een noodoplossing.

Kunstaasvissen in zout water

Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de
Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de

Of er nu vanaf de boot of de kust gevist wordt, mogelijkheden voor het succesvolle kunstaasvissen zijn er altijd voldoende langs de Noorse kust en fjorden. Het praktische aan deze vismethode is dat je niet eens speciale hengels hoeft aan te schaffen, een normale spinhengel zoals hij thuis  gebruikt wordt voor het vissen op roofvis in de rivier of op stilstaand water is vaak voldoende. Voor het vissen vanaf de oever zijn hengels met een lengte van drie meter ideaal, voor het bootvissen mag het ook iets korter zijn. Een werpgewicht tot maximaal 40 gram is voldoende, omdat bij het kunstaasvissen doorgaans licht kunstaas gebruikt wordt.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Als aas voor het kunstaasvissen in zout water komen in de eerste plaats slanke zeeforellepels, kustpluggen en shads in aanmerking. Deze kun je niet alleen ver werpen, ze zijn bij de roofvissen in de buurt van de kust ook erg geliefd.

Klein kunstaas tot tien centimeter lang, twitchbaits en minipilkers moet je als zoutwater kunstaasvissers ook altijd bij de hand hebben.

Vliegvissen in zout water

Foto: Wolfgang Schulte / www.visitnorway.com
Foto: Wolfgang Schulte / www.visitnorway.com

Werp je met de vliegenhengel verder dan 25 meter? En komt de kunstvlieg ook met een lichte tegen- of zijwind nog altijd ongeveer op die afstand? Dan kan het vliegvissen aan de Noorse kust iets voor jou zijn. Nee, meer nog dan dat: het zou je in de ban kunnen houden. Want het vangen van een 50 centimeter koolvis aan relatief licht materiaal kan een geweldige ervaring zijn. Maar je moet een kleine verandering ondergaan wanneer je van huis uit alleen het vliegvissen in beken, rivieren en meren gewend bent. Vliegvissers, die al eens voor het zeeforelvissen aan de Oostzee geweest zijn, weten zeker wat er bedoeld wordt.

Foto: Wolfgang Schulte / www.visitnorway.com
Foto: Wolfgang Schulte / www.visitnorway.com

Ideaal is een drie meter lange vliegenhengel voor de lijnklasse #7/8, op de vliegenreel moet een snelzinkende vliegenlijn en voldoende volglijn liggen. Nog beter is een snelzinkende schietkop vliegenlijn in combinatie met een dunne running lijn. Het beste uitzicht op succes belooft het vissen met streamers, maar ook populaire zeeforelvliegen in allerlei maten en kleuren kunnen effectief zijn.

Targetvissen tijdens het kunstaas- en vliegvissen

Bij het kunstaas- en vliegvissen in de nabij van de kust moet je vanzelfsprekend niet op grote vissen rekenen. Zoals altijd, bevestigen ook hier uitzonderingen de regel, in principe is alles mogelijk. Wel kun je met deze vismethoden juist in Zuid-, West- en Midden-Noorwegen erg veel verschillende vissoorten vangen, ook die soorten die je bij het zwaardere vissen niet of zeer zelden aan de haak krijgt. De meest voorkomende vissoorten die gevangen worden bij het kunstaas- en vliegvissen zijn de kabeljauw, koolvis en pollak. Daarbij komen makreel, geep, zeeforel en in een aantal Zuid-Noorse fjorden zelfs zeebaars.