Vliegvissen in zoet water

Wateren die met name geschikt zijn voor het vliegvissen, zijn in Noorwegen in overvloed aanwezig. Daarom kan met recht gezegd worden dat Noorwegen een paradijs voor sportvissers is die graag vissen met droge en natte vliegen, streamers of nimfen. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom veel lokale vissers het liefst vliegvissen. Het kan zelfs omschreven worden als een soort nationale volkssport.

Foto: Yngve Ask / www.visitnorway.com
Foto: Yngve Ask / www.visitnorway.com

Veel sportvissers die in het verleden naar Noorwegen kwamen en tot dan nog niet eerder met kunstvliegen gevist hadden, kwamen als enthousiaste vliegvissers terug naar huis. Het zijn vooral de beken en kleine rivieren in de hooglanden die aantrekkelijk zijn, dit vanwege de uitstekende bestanden aan forel en vlagzalm. Om nog maar te zwijgen over de vele rivieren met zalm en zeeforel van formaat, waar elk jaar ongeveer 150.000 exemplaren met de vliegenhengel worden gevangen  door voornamelijk buitenlandse vistoeristen.

Foto: Yngve Ask / www.visitnorway.com
Foto: Yngve Ask / www.visitnorway.com

Feit: Nergens in Europa zijn de kansen beter om één van de ‘koningen der vissen’ aan de haak te krijgen. Exemplaren met gewichten van meer dan vijftien kilogram worden vrijwel elk jaar in de Noorse wateren gevangen. En wat bijzonder leuk is: Het vliegvissen op zalm of andere soorten heeft in Noorwegen geen elitair ‘imago’. In tegenstelling, het is een heel normale en veel voorkomende methode waarbij het naast rust en ontspanning vooral om één ding gaat: het vangen van vis.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de