Vliegvissen in zoet water

Wateren die met name geschikt zijn voor vliegvissen, zijn in Noorwegen in overvloed aanwezig. Daarom kan met recht gezegd worden dat Noorwegen een paradijs voor vissers is die graag vissen met droge- en natte vliegen, streamers of nymfen. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom veel lokale vissers  het liefst vliegvissen. Het kan zelfs omschreven worden als een soort nationale volkssport.

Foto: Yngve Ask / www.visitnorway.com
Foto: Yngve Ask / www.visitnorway.com

Veel vissers die in het verleden naar Noorwegen kwamen en tot dan nog nooit eerder met vlieg of nimfen gevist hadden, kwamen als enthousiaste vliegvissers terug naar huis. Het zijn vooral de beken en kleine rivieren in de hooglanden die aantrekkelijk zijn vanwege een aantal uitstekende forel en vlagzalm voorraden. Om nog maar te zwijgen over de vele rivieren met eerste klas zalm en zeeforel waar elk jaar ongeveer 150.000 exemplaren worden gevangen door voornamelijk vlieghengels van buitenlandse vistoeristen.

Foto: Yngve Ask / www.visitnorway.com
Foto: Yngve Ask / www.visitnorway.com

Feit: Nergens in Europa zijn de kansen beter om één van de “koningen der vissen ” aan de haak te slaan. Exemplaren van meer dan 15 kg worden eigenlijk wel elk jaar in de Noorse wateren gevangen. En wat bijzonder leuk is: het vliegvissen op zalm of andere soorten heeft in Noorwegen geen elitair “imago”. In tegenstelling, het is een heel normale en veel voorkomende methode waarbij het naast rust en ontspanning vooral om een ding gaat: het visvangen.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de