Spinvissen in zoet water

Met spin-aas zoals blinkers, spinners, wobblers en kunstaas laten bijna alle roofvissen in Noorwegen zich vangen. Het spinvissen is dan ook een van de meest effectieve manieren waarbij je zelden alleen maar snijder blijft zoals men dat zegt. Vooropgesteld dat men het juiste spinaas op het juiste moment en in het juiste water inzet.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

De “klassieke” spinvisserij op vissoorten als snoek, baars en snoekbaars is voornamelijk geconcentreerd in het zuiden van Noorwegen. Daar vindt je ook veel wateren waarin je met succes kunt vissen op salmoniden. Zuivere vliegvisgebieden (fly only) zijn relatief zeldzaam. Kortom, de mogelijkheden voor spinvissers zijn eindeloos. In de meeste beken, rivieren en meren kan men er goed terecht.

 

Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de
Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de

In de binnenwateren van Zuid-Noorwegen is niet alleen de biodiversiteit relatief groot, maar ook de bestandsdichtheid is zeer indrukwekkend, vooral voor snoek, baars en forel. Vissers die zich richten op deze vissen zijn hier op de juiste plaats. U moet echter niet iedere gevangen vis meenemen, maar behoedzaam met de visvoorraden omgaan en ook af en toe een vis terugzetten. Dat geldt natuurlijk ook en vooral in de wateren waarin voornamelijk of uitsluitend zalmachtigen voorkomen. Ook deze wateren zijn er in het zuiden van Noorwegen genoeg. Op veel van deze wateren hebben veel spinvissers vaak pech. De vlieghengel is een goed alternatief.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Snoek en baars komen natuurlijk ook in sommige wateren van Midden-en Noord-Noorwegen voor, echter zitten daar overwegend zalmachtigen zoals beek- en zeeforel, zalm en vlagzalm. Al deze soorten bijten vaak zeer goed aan spin-aas. Er moet echter duidelijk bij vermeld worden dat niet alle wateren even goed zijn. Als voorbereiding op een reis wordt het aanbevolen om je verwachtingen te bespreken. De meeste reisbureaus die specifiek gericht zijn op vissen, kunnen over de door hun aangeboden reisdoelen gedetailleerde visinformatie geven.

Lokaal moet men bovendien ook niet bang zijn om zijn gastheren of andere vissers naar goede viswateren te vragen. Belangrijke en nuttige informatie krijg je ook in de plaatselijke viswinkels. Wanneer er een mogelijkheid bestaat om een gids te huren, dan wordt dit zeker aangeraden.