Kunstaasvissen in zoet water

Met kunstaas zoals lepels, spinners, pluggen en shads laten bijna alle roofvissen in Noorwegen zich vangen. Het kunstaasvissen is dan ook een van de meest effectieve manieren waarbij je zelden zonder succes blijft. Vooropgesteld dat je het juiste kunstaas op het juiste moment en op het juiste water inzet.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

De ‘klassieke’ kunstaasvisserij op vissoorten als snoek, baars en snoekbaars is voornamelijk geconcentreerd in het zuiden van Noorwegen. Daar vind je ook veel wateren waarin je met succes kunt vissen op salmoniden. Zuivere vliegvisgebieden (fly only) zijn relatief zeldzaam. Kortom, de mogelijkheden voor kunstaasvissers zijn eindeloos. In de meeste beken, rivieren en meren kun je er goed terecht.

 

Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de
Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de

In de binnenwateren van Zuid-Noorwegen is niet alleen de biodiversiteit relatief groot, maar ook de bestandsdichtheid is zeer indrukwekkend, vooral voor wat betreft snoek, baars en forel. Vissers die zich richten op deze vissen zijn hier op de juiste plaats. Ook in Noorwegen is het een goede gewoonte om de roofvis die je vangt terug te zetten, het is echter geen probleem een keer een vis mee te nemen die je ’s avonds wilt bereiden. Dat geldt natuurlijk ook en vooral in de wateren waarin voornamelijk of uitsluitend zalmachtigen voorkomen. Ook deze wateren zijn er in het zuiden van Noorwegen genoeg. Op veel van deze wateren hebben kunstaasvissers helaas pech, wanneer er alleen met de vliegenhengel gevist mag worden.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Snoek en baars komen natuurlijk ook in sommige wateren van Midden-en Noord-Noorwegen voor, echter zitten daar overwegend zalmachtigen zoals beek- en zeeforel, zalm en vlagzalm. Al deze vissoorten zijn vaak zeer goed te vangen aan kunstaas. Er moet echter duidelijk bij vermeld worden dat niet alle wateren even goed zijn. Als voorbereiding op een reis wordt het aanbevolen om je verwachtingen te bespreken. De meeste reisbureaus die specifiek gericht zijn op vissen, kunnen over de door hun aangeboden reisdoelen gedetailleerde sportvisinformatie geven.

Lokaal moet je bovendien ook niet bang zijn om de gastheren of andere sportvissers naar goede viswateren te vragen. Belangrijke en nuttige informatie krijg je ook in de plaatselijke hengelsportzaken. Wanneer er een mogelijkheid bestaat om een gids te huren, dan wordt dit zeker aangeraden.