Met natuurlijk aas vissen in zoet water

Het vissen met natuurlijk aas in zoet water speelt in Noorwegen geen grote rol. Een van de weinige uitzonderingen hierop is het vissen met wormen en garnalen op zalm en (zee)forel.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Terwijl het vissen met natuurlijk aas in zout water heel populair is, wordt deze methode op het zoete water weinig toegepast. Het kunstaas- en vliegvissen zijn nog steeds de meest populaire en meest beoefende vismethoden in de Noorse binnenwateren. Het vissen met natuurlijk aas kan zeer goed beoefend worden met wormen. Onder de vissoorten die gevoelig zijn voor dit aas en daardoor goed te vangen zijn behoren, naast de baars, houting en kwabaal, ook soorten zoals forel en zalm. Deze laatsten worden, waar het is toegestaan, heel vaak met dit aas bevist, voornamelijk door lokale vissers, omdat het wormvissen op zalm en (zee)forel in Noorwegen een lange traditie heeft. En dat niet zonder reden. Want de ‘Garden Fly’, zoals de worm in  kringen van vliegvissers schertsend  genoemd wordt, is zeker een van het meest effectieve aassoorten voor de zalm. Vooral wanneer de rivieren erg troebel geworden zijn als gevolg van langdurige regenval en het waterpeil flink gestegen is. Een vaak aangehaald argument tegen het vissen met wormen is het feit dat ondermaatse vis vaak gedood moet worden, omdat dit aas en dus de haak vaak erg diep geslikt wordt.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Wanneer je dat wilt vermijden, moet je besluiten tot het gebruik van kleine (weerhaakloze) cirkelhaken. Bij het vissen met deze haken worden de vissen alleen in de mondhoek gehaakt, wat snel onthaken en terugzetten van de vis mogelijk maakt.