Met natuuraas vissen in zoet water

Het vissen met natuuraas in zoet water speelt in Noorwegen geen grote rol. Een van de weinige uitzonderingen is het vissen met wormen en garnalen op zalm (zee) forel.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Terwijl het natuuraas vissen in zout water heel populair is, bereik je met deze methode in zoetwater  een zeer gering resultaat. Het spin- en vliegvissen in de Noorse binnenwateren zijn nog steeds de meest populaire en meest beoefende vismethoden. Dit kan zeer goed worden bereikt met wormen. Onder de vissoorten die gevoelig zijn voor dit aas en daardoor goed te vangen zijn, behoren naast de baars, houting en kwabaal ook diverse zalmsoorten zoals forel en zalm. Deze laatsten worden, waar het is toegestaan, heel vaak met dit kunstaas gevist, voornamelijk door lokale vissers omdat het wormvissen op zalm en (zee) forel in Noorwegen een lange traditie heeft. En dat niet zonder reden. Want de “Tuinvlieg” zoals de worm in vliegvissen kringen schertsend  genoemd wordt, is zeker een van het meest effectieve zalmlokaas ooit. Vooral als de rivieren ernstig zijn verslechterd als gevolg van langdurige regenval en overstromingen veroorzaken. Een vaak aangehaald argument tegen het vissen met wormen is het feit dat ondermaatse vis gemakkelijk “vervist” kan worden omdat dit aas en dus de haak vaak erg diep ingeslikt wordt.

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Als u dat wilt vermijden, moet u beslissen over het gebruik van kleine cirkel haken. Bij het vissen met deze haken worden deze vissen alleen in de mondhoek gehaakt, wat zacht afhaken en terugzetten van de vis mogelijk maakt.