Veiligheid op zee

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

De Noorse kustwateren en fjorden zijn bijzonder mooi en vol met vis. Een paradijs voor vissers, vooral voor degenen die hun passie vanaf de boot willen voortzetten. Om zorgeloos van dit paradijs te kunnen genieten, moet u een aantal belangrijke dingen overwegen.

Voor de eerste vaart met een gehuurde boot moet u dit goed in ogenschouw nemen en grondig laten instrueren door de verhuurder. Zijn de romp en motor intact? Hoe wordt de motor gestart en wat te doen bij technische problemen? Zijn roeispanen aan boord en zijn deze intact? Hoe wordt de sonar en eventueel het GPS-apparaat bediend? Als je wilt uitvaren om te gaan vissen voor de kust of op open zee, moet de boot geschikt zijn voor dit doel in termen van lengte, de classificatie en geschikte motor. Laat u zich hierover informeren nog voor de eerste uitvaart met de boot.
Wijs een kapitein aan. Als kapitein moet men altijd de persoon kiezen die de meeste ervaring in het bootvaren heeft.

Voor elke uitvaart moet u ook controleren of de tank vol is en er is een – evenzo volle – jerrycan aan boord is. Vergeet ook nooit een vat voor het aftappen van de boot.
Informeer uw gastheren, eigenaar van de boot en / of andere personen in het algemeen over uw plannen voor die dag: Wanneer wilt u starten, waar gaat u naartoe en hoe lang wilt u op het water blijven? En hou u aan deze afspraken.

Zorg ervoor dat de boot niet overbelast wordt en u altijd genoeg ruimte en bewegingsvrijheid aan boord hebt. Vermijd daarom te veel passagiers en te veel vissers uitrusting.
Niet elke boot is voldoende kantelbestendig. Daarom moet u er tijdens het varen en bij het vissen altijd voor zorgen dat niet alle passagiers aan een kant zitten of staan . Het staan in de boot moet overigens worden vermeden.

Belangrijke dingen die je altijd aan boord moet hebben: kompas, zeekaart, EHBO-kit, sleepkabel, voedsel. Uitrusting die in geen geval nat mag worden.
Weinig boten hebben een boord-toilet. En bij het proberen om zichzelf over de bootrand te verlichten is menig bootvisser overboord gevallen. Dus moet je voor dit doel altijd een emmer of een ander vat aan boord hebben. Zwemvesten worden niet alleen aanbevolen voor het bootvissen in de kustwateren en fjorden van Noorwegen, maar zijn wettelijke verplicht (uitrustingsplicht). Voor elke inzittende van de boot moet een reddingsvest aan boord beschikbaar zijn. Het je verder weg, dan moet u bovendien een drijfoverall dragen. Deze helpt niet alleen in noodsituaties, maar beschermt ook tegen regen, wind en kou. Om in geval van nood aandacht op zichzelf te vestigen, moet je altijd naast een of meer mobiele telefoons ook signaalgevers (“lichtkogels”) aan boord hebben. In het algemeen horen die bij de standaard uitrusting van de huurboot.

Gedrag: alcohol en varen gaan niet samen. Voor de duidelijkheid: alcohol gebruiken voor en tijdens een uitvaart is niet alleen onfatsoenlijk, maar kan u en uw medepassagiers in levensbedreigende situaties brengen. Daarom geldt voor zowel de schipper alsook voor alle andere medepassagiers: Blijf met je vingers van de alcohol af!

Het weer kan zowel aan de open kust als in de fjorden en zogenaamde beschermde gebieden zeer snel veranderen en omslaan. Informeer u zelf voor elke uitvaart over de wind- en weersverwachting. Neem ook de adviezen en waarschuwingen van de lokale bevolking serieus. Hou op het water altijd de ogen open en ga bij twijfel allen terug naar de haven of de beschermde gebieden.

In geval van problemen, moet u altijd in staat zijn om hulp te halen. Ook moet je altijd bereikbaar zijn zodat men u voor opkomende wind of slecht weer waarschuwen kan. Dit houdt uiteraard in dat u een opgeladen en goed functionerende mobiele telefoon aan boord hebt. Zorg ervoor dat deze waterdicht verpakt is.

Sla principieel het telefoonnummer (s) van uw verhuurder op. Voor het geval dat die niet bereikbaar is, moet u ook de nummer (s) van andere medereizigers of buren in de mobiele telefoon opslaan – en natuurlijk het nummer van de Noorse reddingsdienst: 0047-51 64 60 61

Ondiepten en riffen hebben al menig boot doen kapseizen. Hou daarom aan de kust altijd zicht op ondiepte markeringen (bijv. boeien, boeien, palen) en vaar daar niet met vol gas.