Veiligheid op zee

Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

De Noorse kustwateren en fjorden zijn bijzonder mooi en liggen vol met vis. Een paradijs voor sportvissers, vooral voor degenen die hun passie vanaf een boot willen voortzetten. Om zorgeloos van dit paradijs te kunnen genieten, moet je een aantal belangrijke dingen overwegen.

Voor de eerste vaart met een gehuurde boot moet je het volgende goed in ogenschouw nemen en je grondig laten instrueren door de verhuurder. Zijn de romp en motor intact? Hoe wordt de motor gestart en wat te doen bij technische problemen? Zijn er roeispanen aan boord en zijn deze intact? Hoe wordt de sonar en eventueel het GPS-apparaat bediend? Wanneer je wilt uitvaren om te gaan vissen voor de kust of op open zee, moet de boot geschikt zijn voor dit doel in termen van lengte, de classificatie en een geschikte motor. Laat je hierover informeren nog voor de eerste uitvaart met de boot.
Wijs een kapitein aan. Als kapitein moet je altijd de persoon kiezen die de meeste ervaring in het varen met een boot heeft.

Voor elke uitvaart moet je ook controleren of de tank vol is en of er een – evenzo volle – jerrycan aan boord is. Vergeet ook nooit een emmer voor het leeg hozen van de boot.
Informeer je gastheren, eigenaar van de boot en/of andere personen in het algemeen over jouw plannen voor die dag: Wanneer wil je starten, waar ga je naartoe en hoe lang wil je op het water blijven? En houd je aan deze afspraken.

Zorg ervoor dat de boot niet overbelast wordt en je altijd genoeg ruimte en bewegingsvrijheid aan boord hebt. Vermijd daarom te veel passagiers en een te veel aan uitrusting voor het vissen.
Niet elke boot is voldoende kantelbestendig. Daarom moet je er tijdens het varen en bij het vissen altijd voor zorgen dat niet alle passagiers aan een kant zitten of staan . Het staan in de boot moet overigens worden vermeden.

Belangrijke dingen die je altijd aan boord moet hebben: kompas, zeekaart, EHBO-kit, sleepkabel, voedsel. Uitrusting die in geen geval nat mag worden dient goed verpakt te worden.
Weinig boten hebben een boord-toilet. En bij het proberen om over de bootrand te urineren is menig bootvisser overboord gevallen. Dus moet je voor dit doel altijd een emmer of een ander vat aan boord hebben. Zwemvesten worden niet alleen aanbevolen voor het bootvissen in de kustwateren en fjorden van Noorwegen, maar zijn wettelijk verplicht (uitrustingsplicht). Voor elke inzittende van de boot moet een reddingsvest aan boord beschikbaar zijn. Ga je verder de zee op, dan moet je bovendien een drijfpak dragen. Deze helpt niet alleen in noodsituaties, maar beschermt ook tegen regen, wind en kou. Om in geval van nood aandacht op jezelf te vestigen, moet je altijd naast een of meer mobiele telefoons ook signaalgevers (‘lichtkogels’) aan boord hebben. In het algemeen horen die bij de standaarduitrusting van de huurboot.

Gedrag: alcohol en varen gaan niet samen. Voor de duidelijkheid: alcohol gebruiken voor en tijdens een uitvaart is niet alleen onfatsoenlijk, maar kan jou en je medepassagiers in levensbedreigende situaties brengen. Daarom geldt voor zowel de schipper alsook voor alle andere medepassagiers: Blijf met je vingers van de alcohol af!

Het weer kan zowel aan de open kust als in de fjorden en zogenaamde beschermde gebieden zeer snel veranderen en omslaan. Informeer jezelf voor elke uitvaart over de wind- en weersverwachting. Neem ook de adviezen en waarschuwingen van de lokale bevolking serieus. Houd op het water altijd de ogen open en ga bij twijfel gezamenlijk terug naar de haven of de beschermde gebieden.

In geval van problemen, moet je altijd in staat zijn om hulp te halen. Ook moet je altijd bereikbaar zijn zodat mensen je voor opkomende wind of slecht weer kunnen waarschuwen. Dit houdt uiteraard in dat je een opgeladen en goed functionerende mobiele telefoon aan boord hebt. Zorg ervoor dat deze waterdicht verpakt is.

Sla principieel het telefoonnummer(s) van jouw verhuurder op. Voor het geval dat deze niet bereikbaar is, moet je ook de nummer(s) van andere medereizigers of buren in de mobiele telefoon opslaan – en natuurlijk het nummer van de Noorse reddingsdienst: 0047-51 64 60 61.

Ondiepten en riffen hebben al menig boot doen kapseizen. Houd daarom aan de kust altijd zicht op ondiepte-markeringen (bijv. boeien, boeien, palen) en vaar daar niet met vol gas langs.