Paradijs tussen de fjorden

Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de
Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de

De meeste vissers die hun vakantie in Noorwegen doorbrengen voelen zich aangetrokken tot de majestueuze fjorden, de kust en de ontelbare eilanden van het land. Steeds meer sportvissers trekken naar het noorden. Want de kustlengte van het Noorse vasteland is ongeveer 25.000 kilometer. Reken je de kustlengte van de Noorse eilanden erbij dan kom je op maar liefst 83.000 km. Ter vergelijking: de omtrek van de aarde op de evenaar bedraagt ongeveer 40.000 kilometer. Dus er is een groot kustgebied en vrijwel overal zijn er goede tot zeer goede vismogelijkheden.

Maar Noorwegen is niet alleen Noorwegen. Want terwijl de fjorden en de kustwateren van Zuid- en Midden-Noorwegen met een rijke biodiversiteit en grote vissen aantrekkelijk zijn, neemt dit naar het noorden toe af. Want in het noordelijke deel van het land wachten andere attracties op de vissers. Voor wat betreft de grootte van de vissen is Noord-Noorwegen duidelijk de koploper. Enorme heilbotten van enkele honderden ponden zwaar en kabeljauwen van meer dan 60 pond zijn er in het verleden gevangen door vakantiegangers in Noorwegen.

Vroeger waren deze vangsten meestal puur toeval. Ondertussen helpen satellietnavigatie en krachtige sonarapparatuur om de weg naar vis te vinden. Veel Noorse netbeheerders en eigenaren van vakantiehuizen zijn met de tijd meegegaan en bieden de gasten nu perfecte huurboten aan inclusief uitrusting.