Paradijselijke omgeving

MWDT_Numedalslagen_010_01
Foto: Matthias Wendt / www.media-army.de

Bij wie de vonk is overgesprongen tijdens het vissen in Noorwegen, die wil dit land meestal niet meer loslaten. Want met een kustlijn van meer dan 83.000 km, een indrukwekkende diversiteit aan vissoorten en de overvloed aan vis die je in Europa, of misschien zelfs over de hele wereld niet vindt, biedt Noorwegen eindeloze mogelijkheden.

Overweldigend is de schoonheid van de Noorse natuur. Dit land is, wat je zonder overdrijven kunt zeggen, het (vis)paradijs op aarde. Een paradijs met veel verschillende gezichten, vol afwisseling en rijk aan vis. Bij zoveel mogelijkheden is het natuurlijk moeilijk een keus te maken. Reis ik naar het zuiden van Noorwegen, of wil ik liever naar West-, Midden- of Noord-Noorwegen? Kies ik voor de beschutte fjorden of de open kust? Of toch liever voor een beek, rivier of meer? De selectie van visgebieden is gewoon prachtig.

West- en Zuid-Noorwegen

De kustwateren en fjorden van West- en Zuid-Noorwegen bieden zeevissers vooral één ding: een grote diversiteit aan soorten. Hier weet je nooit wat er als eerste aan de haak komt. En ook grote vissen zijn altijd en overal mogelijk. Je wilt een grote leng vangen? Of vind je kunstaasvissen op koolvis en pollak leuker? Of een paternoster vol heerlijke makreel? Geen probleem.

Zuid- en West-Noorwegen lokken echter ook met vele mooie beekjes en rivieren, waar je succesvol en ongestoord kunt vissen op zalm, forel en vlagzalm. Of ben je meer uit op snoek of snoekbaars? Zelfs dan ben je hier, op de meren, aan het juiste adres!
Een groot pluspunt van deze regio’s is dat je dankzij de snelle veerboten en relatief korte afstanden, snel op de plaats van bestemming bent. Dit is vooral handig wanneer je met de auto komt.
Je vindt er ook een heleboel manieren om ‘gratis te vissen’ en recreatiemogelijkheden zoals pretparken, openluchtmusea, grote aquaria en zwembaden. Speciaal voor sportvissers die graag met de familie naar Noorwegen reizen is dit een groot voordeel.

Midden-Noorwegen

Natuurlijk heeft deze streek voor zoetwatervissers veel te bieden, vooral voor diegene die het op zalmachtigen hebben voorzien.

Voor een reis naar deze regio kun je bijvoorbeeld kiezen voor een overtocht met de veerboot naar Zuid-Noorwegen. Vanuit daar is bijna elke bestemming in het centrum van Noorwegen binnen één dag met de auto te bereiken. Wie sneller ter plaatse wil zijn, neemt het vliegtuig en vliegt binnen enkele uren naar Alesund, Trondheim, Bodø of een van de vele luchthavens in Centraal-Noorwegen.

Noord-Noorwegen

Hoog boven in het noorden, waar in de zomer de zon nooit of alleen voor korte tijd onder gaat, vind je de zeevissers die het op grote kabeljauw, zeewolf en heilbot gemunt hebben. Zeker, de diversiteit aan soorten is niet zo hoog als in Zuid-of Midden-Noorwegen, daarvoor heb je hier goede kans om de ‘vis van je leven te vangen.” In het noorden van het land zijn er legendarische plekken zoals bijvoorbeeld de Lofoten, de eilanden Senja en Sørøya of de Noordkaap. Eilanden die voor gepassioneerde zeevissers als muziek in de oren klinken en die bij wie, die er al eens is geweest, mooie herinneringen oproepen. Het noorden van Noorwegen is het beste en het snelste te bereiken met het vliegtuig. Bij aankomst en vertrek met de auto moet je enige tijd rust nemen volgens het motto ‘de reis is de beloning’.