De goede mix

Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de
Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de

Als u met de auto of minibus naar Noorwegen gaat, heeft men meestal genoeg ruimte, en hoeft zich over tien kilo meer of minder geen zorgen te maken. Het ziet er heel anders uit als je met het vliegtuig naar het noorden wilt reizen, want dan zijn zowel het gewicht als de afmetingen van de bagage van toepassing. De behoefte aan noodzakelijke apparatuur is bij het zeevissen groter en talrijker dan dat wat nodig is  bij het vissen in zoet water.  Daarom richten we onze aandacht op de zeevisserij. In het bijzonder zijn pilker en lood  in gewicht problematisch, dus moet je er bij het kiezen van deze dingen op letten wat echt belangrijk is en wat niet. Vraag van te voren bij uw touroperator of ervaren hengelaars, welke pilker en loodgewichten je echt nodig hebt in het beoogde gebied. Nuttig is meestal een mix van verschillende pilken van 400, 250, 150 en 100 gram met nog lood van  500, 250 en 100 gr. Als je graag met kunstaas en twisters vist maar op het gewicht van de bagage moet letten, laat dan enkele of alle pilkers thuis. Wat u in ieder geval niet thuis moet laten zijn een handvol zeeforellen blinkers en kleine pilkers (Minipilker) met gewichten tot 30 gr. Deze zijn in feite uitstekend geschikt voor het vissen aan de kust. Gebruik geen pilker in allerlei kleuren en vormen. In Noorwegen zijn vlakke zilverkleurige modellen, in combinatie met groen, blauw en rood meestal voldoende. En de mocht je een pilk verliezen dan kun je die in bijna elke Noorse supermarkt kopen en vervangen. Het aas wordt  in plastic dozen verpakt, voor opslag aan boord van de vissersboot is het aan te bevelen om ze in te pakken in een lichte waterdichte tas.

Goed verpakt. Het motto “minder is meer” geldt ook ten aanzien van hengels en molens. In plaats van tien verschillende combinaties mee te nemen, moet u zich beperken tot maximaal drie. Meestal zijn een gemiddelde tot zware boothengel (20-50 lbs), een middelste Pilkhengel (WG 100-200 g), een werphengel (WG 60 g) + de bijbehorende volledig volle rol en extra reserve spoelen of vervangend snoer voldoende. Sportvissers met meer ruimte kunnen nog wel een reserve hengel meenemen. Voor alle andere is het meenemen van geschikte reserve spits-ringen voldoende, om deze in noodgevallen te kunnen verwisselen.
In ieder geval moet u uw hengel goed verpakken, ongeacht met welke vervoersmiddel u reist. Voor vliegreizen kunt u zich een afsluitbare hengel transportbuis aanschaffen.
In het algemeen geldt: Wie kwalitatief hoogwaardige apparaten meeneemt en deze voor vertrek op reis netjes verpakt, is van materiële schade en daaraan verbonden ergernis beter gewaarborgd, dan iemand die kiest voor goedkope producten en bij het inpakken slordig is.
“Verbruiksartikelen” zoals haken, wartels, veerringen, knopenlosverbinder, sleeppijpen, voorvakken, bijvangers, kunstaas, zacht aas en rollen vet moet u in voldoende hoeveelheden meenemen. Het praktische aan deze kleine onderdelen is dat ze niet veel ruimte in beslag nemen en relatief licht zijn. Bij voorkeur in verschillende maten zodat u op alle gevallen bent voorbereid. U moet niet vergeten om voorvaksnoer met een diameter tussen 0,30 tot 1 mm mee te nemen. Ook gevlochten of enkelvoudig reservesnoer voor de rollen is aan te bevelen.

Bovenstaand staan alle belangrijke apparaten vernoemd om de vissen te vangen, echter ontbreekt er nog een (los-) tang, een houtpriem, een fileermes, een messenslijper, een fileer- handschoen, diepvrieszakjes en railingbanden voor de montage van de hengels. Wie nog ruimte over heeft kan nog een drijfzak meenemen.

Kleding 

Bij de keuze van de kleding wordt de nadruk op de functionaliteit gelegd. Een overall met drijfvermogen, warm ondergoed, truien, reserve ondergoed, handdoeken, eventueel nog lichte regenkleding en neopreen sokken. Dikke en dunne sokken, handschoenen en een muts zijn ook nodig, ofwel in de hengelbuis of bij de overige kleding.

Check voor vertrek of in uw accommodatie beddengoed wordt verstrekt. Denk ook aan uw toilettas. Veel vissers nemen graag een paar rubberen laarzen mee op reis. Anderen doen dat niet en nemen in plaats daarvan liever een paar goede wandelschoenen mee. Die zijn warm, bijna waterdicht, maar ademend en bieden in zowel de boot als het aan wal vissen of vanaf de rotsen de nodige houvast. Wanneer u deze tijdens de reis draagt, heeft u meer ruimte voor de overige bagage.

Neem bij een vliegreis zoveel mogelijk kleding mee naar uw zitplaats om zo gewicht te besparen en meer ruimte te creëren in uw koffer. Ook in de handbagage kan nog wat worden ondergebracht, normaal is maximaal 8 kg toegestaan. Ideaal voor kwetsbare en waardevolle spullen zoals camera’s, mobiele telefoons, zonnebril en dergelijke. Materialen als pilker, haken, lijnen, haspels, (zak-)messen of tangen dient u in te pakken in de ruimbagage. Vloeistoffen zoals zonnebrandlotion, parfum, insectenspray, of dranken zijn alleen nog in hoeveelheden van maximaal 100 ml toegestaan, en er mag  in totaal hoogstens 1 liter mee in de cabine. Deze vloeistoffen worden anders bij de veiligheidscontroles op de luchthaven ingenomen. Dus is het beter om het in de koffer te doen. Hengelaars die met de auto en ferry naar Noorwegen reizen moeten zich een kleine ‘boord rugzak’ meenemen of een tas met toiletartikelen, tandenborstel, tandpasta en kostbaarheden (reisbudget, portemonnee, camera, etc.). Want als de veerboot eenmaal vaart, is het autodek vergrendeld en kan men niet meer bij zijn voertuig.

Het moment van de waarheid

Zelfs als je alles gepland hebt en er vast van overtuigd bent aan alles gedacht te hebben: is de kans groot dat je iets vergeten bent. Dit is geen probleem wanneer het dingen zijn die je ter plaatse kunt aanschaffen. Belangrijke dingen om absoluut niet te vergeten zijn: de identiteitskaart of het paspoort, Euro-en / of creditcards, contant geld, rijbewijs en verzekering kaart, persoonlijke medicatie, internationale ziektekostenverzekering, veerboot of vliegtuig tickets, mobiele telefoon, opladers en  lectuur. Als u een bril draagt, denk dan aan een brilband en een reservebril, voor het geval dat.
Neem ook uw camera mee om zo uw vangst en indrukken vast te leggen. Denk hierbij ook aan voldoende geheugenkaarten. Wanneer u en uw medereizigers graag spelletjes doen, neem dan een paar kaarten en dobbelstenen mee.