De goede mix

Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de
Foto: Waldemar Krause / www.media-army.de

Wanneer je met de auto of minibus naar Noorwegen gaat, heb je meestal genoeg ruimte en hoef je je over tien kilogram meer of minder geen zorgen te maken. Het ziet er heel anders uit wanneer je met het vliegtuig naar het noorden wilt reizen, want dan zijn zowel regels voor het gewicht als voor de afmetingen van de bagage van toepassing. De noodzaak voor het aanwezig zijn van bepaalde onderdelen van de uitrusting is bij het zeevissen groter dan datgene wat nodig is voor het vissen in zoet water.  Daarom richten we onze aandacht op de zeevisserij. In het bijzonder zijn pilkers en loodgewichten problematisch, dus moet je er bij het kiezen van deze dingen op letten wat echt belangrijk is en wat niet. Vraag van te voren bij jouw touroperator of ervaren hengelaars, welke pilkers en loodgewichten je echt nodig hebt in het beoogde gebied. Nuttig is meestal een mix van verschillende pilkers van 100, 150, 250 en 400 gram met nog zeelood van 100, 250 en 500 gram. Wanneer je graag met kunstaas en twisters vist maar op het gewicht van de bagage moet letten, laat dan enkele of alle pilkers thuis (deze zijn ook ter plaatse te koop).  Wat je in ieder geval niet thuis moet laten zijn een handvol zeeforellenlepels en kleine pilkers met gewichten tot 30 gram. Deze zijn uitstekend geschikt voor het vissen aan de kust. Gebruik geen pilkers in allerlei kleuren en vormen. In Noorwegen zijn vlakke, zilverkleurige modellen, in combinatie met groen, blauw en rood meestal voldoende. En mocht je een pilker verliezen dan kun je die in bijna elke Noorse supermarkt kopen en zo vervangen. Het aas wordt in plastic dozen verpakt, voor opslag aan boord van de vissersboot is het aan te bevelen om ze in te pakken in een lichte, waterdichte tas.

Goed verpakt. Het motto ‘minder is meer’ geldt ook ten aanzien van hengels en molens. In plaats van tien verschillende combinaties mee te nemen, kun je je beter beperken tot maximaal drie. Meestal zijn een gemiddelde tot zware boothengel (20-50 lbs), een middelzware pilkerhengel (werpvermogen 100-200 gram), een werphengel (werpvermogen circa 60 gram) plus de bijbehorende werpmolens en werpreels met reservespoelen en/of vervangende lijn voldoende. Sportvissers met meer ruimte kunnen nog wel een reservehengel meenemen. Voor alle andere is het meenemen van geschikte reserve-geleideogen voldoende, om deze in noodgevallen te kunnen verwisselen.
In ieder geval moet je de hengel goed verpakken, ongeacht met welke vervoersmiddel je reist. Voor vliegreizen kun je een afsluitbare hengeltransportkoker aanschaffen. Over het algemeen geldt: Wie kwalitatief hoogwaardige hengels en werpmolens/reels meeneemt en deze voor vertrek op reis netjes verpakt, is beter voor materiële schade en de daaraan verbonden ergernis gewaarborgd, dan iemand die kiest voor goedkope producten en bij het inpakken slordig is.
‘Verbruiksartikelen’ zoals haken, wartels, splitringen, connectors, lichte loodkoppen, onderlijnen, shads, ander kunstaas en werpmolenvet moet je in voldoende hoeveelheden meenemen. Het praktische aan deze kleine onderdelen is dat ze niet veel ruimte in beslag nemen en relatief licht zijn. Bij voorkeur in verschillende maten zodat je op alle gevallen bent voorbereid. Je moet niet vergeten om onderlijnmateriaal met een diameter tussen 30/00 en 1 mm mee te nemen. Ook gevlochten of nylon reservelijn voor de reels en werpmolens is aan te bevelen.

Bovenstaand staan alle belangrijke onderdelen van de uitrusting vernoemd om de vissen te vangen, echter ontbreekt er nog een onthaaktang, priest, fileermes, messen- en hakenslijper, fileerhandschoenen, diepvrieszakjes en railingbanden voor het vastzetten van de hengels. Wie nog ruimte over heeft kan nog een driftzak meenemen.

Kleding 

Bij de keuze van de kleding wordt de nadruk op de functionaliteit gelegd. Een overlevingspak met drijfvermogen, warm ondergoed, truien, reserve ondergoed, handdoeken, eventueel nog lichte regenkleding en neopreen sokken. Dikke en dunne sokken, handschoenen en een muts zijn ook nodig, doe deze ofwel in de hengelkoker of bij de overige kleding.

Check voor vertrek of in jouw accommodatie beddengoed wordt verstrekt. Denk ook aan een toilettas. Veel vissers nemen graag een paar rubberen laarzen mee op reis. Anderen doen dat niet en nemen in plaats daarvan liever een paar goede wandelschoenen mee. Deze zijn warm, bijna waterdicht, maar ademend en bieden zowel op de boot als vissend aan wal of vanaf de rotsen de nodige houvast. Wanneer je deze tijdens de reis draagt, heb je meer ruimte over voor de overige bagage.

Neem bij een vliegreis zoveel mogelijk kleding mee naar de zitplaats om zo gewicht te besparen en meer ruimte te creëren in de koffer. Ook in de handbagage kan het een en ander worden ondergebracht, normaal gesproken is maximaal acht kilogram toegestaan. Ideaal voor kwetsbare en waardevolle spullen zoals camera’s, mobiele telefoons, zonnebril en dergelijke. Materialen als pilkers, haken, lijnen, reels, (zak)messen of tangen dien je in te pakken in de ruimbagage. Vloeistoffen zoals zonnebrandlotion, parfum, insectenspray of dranken zijn alleen nog in hoeveelheden van maximaal 100 ml toegestaan en er mag  in totaal hoogstens 1 liter mee in de cabine. Deze vloeistoffen worden anders bij de veiligheidscontroles op de luchthaven ingenomen. Dus is het beter om het in de koffer te doen. Sportvissers die met de auto en ferry naar Noorwegen reizen moeten een kleine ‘rugzak voor aan boord’ meenemen of een tas met toiletartikelen, tandenborstel, tandpasta en kostbaarheden (reisbudget, portemonnee, camera, etc.). Want als de veerboot eenmaal vaart, is het autodek vergrendeld en kun je niet meer bij het voertuig.

Het moment van de waarheid

Zelfs wanneer je alles gepland hebt en er vast van overtuigd bent aan alles gedacht te hebben, is de kans groot dat je iets vergeten bent. Dit is geen probleem wanneer het dingen zijn die je ter plaatse kunt aanschaffen. Belangrijke dingen om absoluut niet te vergeten zijn: de identiteitskaart of het paspoort, betaalpassen en/of creditcards, contant geld, rijbewijs en verzekeringspapieren, persoonlijke medicatie, internationale ziektekostenverzekering, veerboot- of vliegtuigtickets, mobiele telefoon, opladers en  lectuur. Wanneer je een bril draagt, denk dan aan een brillenkoord en een reservebril, voor het geval dat.
Neem ook een camera mee om zo jouw vangst en indrukken vast te leggen. Denk hierbij ook aan voldoende geheugenkaarten. Wanneer jij en jouw medereizigers graag spelletjes doen, neem dan een paar kaarten en dobbelstenen mee.