Rechten en plichten

Noorwegen is een liberaal land. Dat merken vissers ook die daar hun passie uitoefenen. In bijna elk watergebied van het land is vissen toegestaan, de vergunningen zijn – met uitzondering van enkele zalmrivieren – erg goedkoop. In sommige binnenwateren, langs de kust en in de fjorden is het vissen zelfs gratis. Vergunningen zijn meestal te krijgen bij benzinestations, supermarkten of op postkantoren in de directe omgeving van het water. Op sommige wateren kun je de visvergunning zelfs per SMS ontvangen.

Een landelijke visvergunning hoef je alleen aan te schaffen wanneer je wilt gaan vissen op rivieren met zalm, zeeforel of Arctic char en je ouder bent dan 16 jaar. Die staatsvergunning kan in het hele land worden aangeschaft in postkantoren en postfilialen (bijvoorbeeld in supermarkten) en bij banken. Het is ook mogelijk om de staatsvergunning aan te schaffen met een creditcard. Het ontvangstbewijs zal dienen als bewijs en moet je tijdens het vissen bij je hebben. Daarnaast moet soms een vergunning voor het betreffende viswater gekocht worden.

Sinds enige tijd gelden in Noorwegen voor enkele vissoorten wettelijke minimummaten. Vissen met levende aasvissen is in Noorwegen verboden.

Op de binnenwateren kunnen aanvullende regels gelden. Gewoonlijk vind je hierover op de visvergunningen nadere uitleg.

Lees meer over: