Rechten en plichten

Noorwegen is een liberaal land. Dat merken vissers ook die daar hun passie uitoefenen. In bijna elk watergebied van het land is vissen toegestaan, de vergunningen zijn – met uitzondering van enkele zalmrivieren – erg goedkoop. In sommige binnenwateren ,langs de kust en in de fjorden is het vissen zelfs gratis. Vergunningen zijn meestal te krijgen bij benzinestations, supermarkten of op postkantoren direct bij het water aangeboden. In sommige wateren kan men zijn visvergunning zelfs per SMS ontvangen.

Een landelijke visbelasting hoeft men alleen te betalen als je wilt gaan vissen op de rivieren met zalm, zeeforel of char stijging en ouder is dan 16 jaar. De belasting kan in het hele land worden betaald in postkantoren en postfilialen (bijvoorbeeld in supermarkten) en bij banken. Het is ook mogelijk om de belasting te betalen met een creditcard. Het ontvangstbewijs zal dienen als bewijs en moet men tijdens het vissen bij zich hebben. Daarnaast moet een vergunning voor het betreffende water gekocht worden.

Recentelijk gelden in Noorwegen voor enkele vissoorten wettelijk minimum afmetingen. Vissen met levend aas is in Noorwegen verboden.

Op de binnenwateren kunnen aanvullende regels gelden. Gewoonlijk wordt daarop op de visvergunningen gewezen.

Lees meer over: